Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция, в която изразява

...
Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция, в която изразява
Коментари Харесай

ЕП прие резолюция за правата на европейците на Острова след Брекзит

Европейският парламент одобри с огромно болшинство резолюция, в която показва сериозна угриженост за правата на европейските жители, живеещи във Англия, след Брекзит. След като английският парламент одобри Споразумението за овакантяване, страната би трябвало да се раздели със съюза на 31 януари.

Две седмици преди напускането на британците, въпросът за правата на жителите остава измежду най-важните за Европейския съюз. Става дума за 3 и половина милиона европейци, живеещи на Острова и 1 милион британци в страни от Европейския съюз.

В особено изявление за Българска национална телевизия ръководителят на комисията по външни връзки Дейвид Макалистър разяснява, че обстановката е ясна за всички до края на преходния интервал в края на 2020 година - до тогава всичко остава, както е, само че трябват гаранции, че правата ще се запазят и по-късно.

В резолюцията си Екологичен потенциал приканва за осведомителни акции, които да приготвят жителите за измененията, които ги чакат след преходния интервал. Изразява се угриженост най-много за процедурата за предоставяне статут на уседналост. Два и половина милиона от европейците във Англия към този момент са кандидатствали за статут за уседналост и множеството от тях към този момент са го получили, заяви през вчерашния ден тук в Страсбург ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Въпросът е какво ще стане с тези, които желаят идват на Острова с желание да се открият, след 2020 година.
Дейвид Макалистър, ръководител на Комисията по външни връзки на Екологичен потенциал: Сега би трябвало да подсигуряваме на най-високо равнище и след края на преходния интервал правата на европейските жители, в това число българите във Англия. Едно е ясно - в случай че Англия желае икономическо съдействие с нас, в случай че желаят да се възползват от преимуществата на единния пазар, те ще би трябвало да одобряват разпоредбите на единния пазар, а четирите свободи на единния пазар вървят дружно, в пакет и няма да могат да получат единствено облагите.
Всички въпроси на бъдещите връзки ще бъдат решавани в договаряния, при които Европейски Съюз би трябвало да резервира единството си, акцентира Макалистър.
Дейвид Макалистър: Топката в този момент е в полето на британците. Очакваме да забележим какви оферти те ще създадат във връзка с правата на жителите на 27 - те от Европейския съюз.
В резолюцията се отбелязва,че утвърждението на Споразумението за овакантяване, което Народното събрание би трябвало да даде, ще зависи и от гаранциите, дадени в тази посока. Призовават се и страните - членки на собствен ред да дават великодушни права на британците, живеещи в Европа.

В Туитър английският министър председател съобщи, че страната му напуща на 31 януари и по-късно " ще изградим прелестно ново партньорство с нашите европейски другари ". Европейският парламент би трябвало да утвърди Споразумението за овакантяване, откакто бъде дефинитивно утвърдено от английските депутати. Това ще е и последната стъпка по пътя, който води отвън Европейския съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР