Европейският парламент потвърди във вторник предложението на Европейската комисия за

...
Европейският парламент потвърди във вторник предложението на Европейската комисия за
Коментари Харесай

Европарламентът удължи безмитния внос от Украйна, българите се разделиха

Европейският парламент удостовери във вторник предлагането на Европейската комисия за удължение на безмитния импорт от Украйна с една година.

Въпреки митингите в пет страни, където управляващите оповестиха, че фермерите са наранени от нарасналото предложение на по-евтини храни от Украйна, предлагането беше признато от евродепутатите с голямо болшинство от 537 гласа " за " и единствено с 42 гласа " срещу " и 38 гласа " въздържал се ".

Българските евродепутати се разделиха партийно при гласуването, като представителите на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили гласоподаваха срещу удължаването на безмитния импорт, а останалите го поддържаха. Срещу предлагането за възобновяване на суспендирането на вносните мита, антидъмпинговите мита и защитните ограничения върху украинския експорт за Европейски Съюз са дали своят вот Асим Адемов, Александър Йорданов, Ева Майдел и Емил Радев от ГЕРБ-СДС, ЕНП, както и Петър Витанов от социалистите. Докато Ангел Джамбазки (ВМРО, консерватори), Радан Кънев ( " Демократична България ", ЕНП), Илхан Кючук, Атидже Алиева-Вели и Искра Михайлова (ДПС, " Обнови Европа " ), както и социалистите Сергей Станишев, Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Пенкова са дали своят вот за удължаването на безмитния импорт с още една година.

Останалите български евродепутати не са взели участие в гласуването.

Миналата пролет Европейски Съюз позволи на Украйна да внася в Европейски Съюз всички, артикули, които предвиждаха обмитяване по съглашението за свободна търговия, с цел да помогне на украинската стопанска система и по-специално на експорта на зърно и други храни, откакто Русия блокира главния експортен канал - през Черно море. Разрешението изтича на 5 юни.

След като през февруари Еврокомисията предложи удължение на безмитния импорт с още една година пет страни - Полша, България, Словакия, Унгария и Румъния, се оповестиха срещу мярката, като обясниха, че са залети с украински експорт, който подбива цените и пазарите на личните им производители.

Те писаха до Европейската комисия с искане за компенсации и Брюксел им отпусна 156 млн. евро от спешния си запас, които те да дават на потърпевшите. От тях, като до септември държавното управление би трябвало да ги раздаде на засегнатите производители.

Миналата седмица Европейската комисия и петте страни се споразумяха и за краткотрайна възбрана за импорт на украинска пшеница, царевица, слънчогледово семи и рапица до 5 юни, като управляващите се ангажираха да анулират възбраната за вноса на редица украински аграрни артикули в подмяна на комерсиалното изключение и финансовата помощ.

 Влязоха в действие рестриктивните мерки на Европейски Съюз за зърното от Украйна Влязоха в действие рестриктивните мерки на Европейски Съюз за зърното от Украйна

След вота в Европейския парламент в Страсбург следва дефинитивно утвърждение за удължение на решението за безмитен импорт от Украйна да бъде гласувано и в Съвета на Европейски Съюз преди да влезе в действие. Петте недоволни страни обаче нямат задоволително гласове, с цел да го блокират.

 Европарламентът удължи безмитния импорт от Украйна, българите се разделиха
© Reuters

Премахването на митата се ползва за плодове и зеленчуци, които са обект на системата на входните цени, както и за селскостопански артикули и модифицирани селскостопански артикули, които са обект на тарифни квоти. Промишлените артикули са обект на нулеви мита от 1 януари 2023 година според Споразумението за асоцииране сред Европейски Съюз и Украйна, тъй че те не са включени в новото предложение.

По данни на Европейската комисия, Европейски Съюз е най-големият търговски сътрудник на Украйна, като през 2021 година той е представлявал 39.5 % от нейната търговия. Украйна е 15-ият по величина търговски сътрудник на Европейски Съюз, на който се падат към 1.2 % от общата търговия на Европейски Съюз.

Киев стачкува против изключенията, направени от Брюксел за петте страни. и изиска Европейската комисия да ги анулира.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР