Европейският парламент подложи на жестока критика днес върховния представител на

...
Европейският парламент подложи на жестока критика днес върховния представител на
Коментари Харесай

Европарламентът настръхна срещу Борел, който не се покая

Европейският парламент подложи на жестока рецензия през днешния ден висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел поради злощастната му аудиенция предходната седмица в Москва, само че той не откри неточности в държанието си. Преди днешния спор 81 евродепутати направиха подписка с искане да подаде непринудено оставка или председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен да му упражни напън да се отдръпна. Сред подписалите единственият българин бе Александър Йорданов от Съюз на демократичните сили. 

Нямаше политическа група, която да прояви благосклонност към испанеца, който оглавява европейската дипломация. Масово бе възмущението от неговата слаба подготовка за визитата, от неспособността му да отвърна твърдата изразителност против Европейски Съюз на съветския външен министър Сергей Лавров, от неналичието на упоритост в отбрана на съветския опозиционер Алексей Навални. Борел отвърна, че е " значимо да се хвърлят мостове, когато е допустимо ", и на собствен ред насочи рецензия, че преди него 19 представители на Европейски Съюз са били в Москва и никой не е възразил. " Дали трябваше да вляза в ръкопашен пердах с Лавров? ", запита той полупразната поради санитарните ограничения пленарна зала в Брюксел. " Не съм изгонил аз тримата дипломати от европейски страни по време на конференцията в Москва. Лавров ги изгони, тъй като аз приказвах за Навални ", сподели Борел и се похвали: " Мисля, че от тази аудиенция излязохме с по-добра позиция ". После на собствен ред предизвика евродепутатите: " От нашите разлики единствен печеливш е Кремъл ".

От изказалите се над 50 евродепутати най-критични бяха представителите на Полша, трите балтийски републики, Източна и Северна Европа. Почти всички (без неколцина крайнолеви и крайнодесни евродепутати) желаеха нови наказания против Русия и този въппрос ще бъде прегледан на заседанието на Съвета на ЕС по външна политика на 22 февруари. Френският евродепатут от групата на зелените Мунир Сатури съобщи яростно: " Русия се подиграва с нас, господин Борел, Вие разочаровахте Европа. Германия би трябвало да спре строителството на газопровода " Северен поток 2 ". А неговият съотечественик от групата на социалистите и демократите Рафаел Глюксман настоя: " Да замразим парите на съветските олигарси в европейски банки ". Австрийският социалдемократ Андреас Шидер имаше сходно предложение: " Да сложим завършек на прането на пари на  съветски олигарси в Европейски Съюз ". Консерваторката от Белгия Асита Канко изрази същото мнение: " Има потребност от наказания против клептокрацията на Путин ". Бившият румънски президент Траян Бъсеску, който в този момент е евродепутат, се обърна към сътрудниците си от Запада: " Защо не повярвахте на сътрудниците си от Изток, които знаят какво е Русия и ви предупреждаваха, че Русия е обезсърчителен сътрудник ". Точно такова определение - " обезсърчителен сътрудник " - използва по адрес на Европейски Съюз съветският външен министър Сергей Лавров на конференцията си с Борел предишния петък.

Германецът Райнер Бутихофер от групата на зелените предизвести, че Борел не трябва да подава оставка, тъй като това е капан, заложен от Кремъл за да дестабилизира институциите на Европейски Съюз. Но белгийката Фредерика Рийс от групата на либералите прикани " да се премисли ролята на висшия представител на ЕС за външната политика ".

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР