Европейският парламент одобри законодателство, с което на практика се забранява

...
Европейският парламент одобри законодателство, с което на практика се забранява
Коментари Харесай

ЕП забранява продажбата на нови коли с бензин и дизел от 2035 година - Икономика

Европейският парламент утвърди законодателство, с което на процедура се не разрешава продажбата на нови коли с бензин и дизел от 2035 година Целта е да се форсира прекосяването към електрически автомобили, както и битката с климатичните промени, съобщи Ройтерс. 

Ключовото законодателство изисква до автомобилостроителните компании да реализират 100-процентово понижаване на въглеродните излъчвания от продаваните нови коли, което ще направи невероятно да се продават нови коли с мотори с вътрешно горене в границите на 27-членния блок. 

Документът слага и цел са стесняване с 55 % на въглеродните излъчвания от колите, продадени след 2030 година, по отношение на равнищата от 2021 година. Тази цел е по-висока от настоящата сега, която е на равнище 37,5 на 100, прецизира Българска телеграфна агенция. 

Оперативните разноски за електромобил към този момент са по-ниски от оперативните разноски за кола с мотор с вътрешно горене, уточни докладчикът Ян Хойтема. По думите му решаващо значение има това на потребителите да бъдат препоръчани повече налични електрически автомобили. 

Европейските страни договориха ограниченията с Екологичен потенциал през октомври предходната година, само че те въпреки всичко трябваше да получат публично утвърждение, с цел да влязат в действие. Окончателното им потвърждаване се чака през март. 

Емисиите на новите миниванове ще би трябвало да бъдат понижени със 100 % до 2035 година, а до 2030 година - с 50 % по отношение на равнищата от 2021 година.

Много европейски автомобилни компании към този момент оповестиха вложения в електрификация на моделите си. 

Водещият европейски автомобилостроител " Фолксваген " (Volkswagen) предходната година разгласи, че от 2033 година марката ще създава в Европа единствено електрически модели.

Новото законодателство на Европейски Съюз обаче срещна опозиция от някои представители на сектора и обособени страни, когато бе показано през юли 2021 година. В резултат окончателният вид включва благоприятни условия за известна еластичност, да вземем за пример дребните автомобилостроители, произвеждащи под 10 000 коли годишно, да могат да договарят по-ниски цели до 2036 година. 

Законодателството е част от по-широк пакет на Европейски Съюз за по-строги ограничения в региона на битката с климатичните промени.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР