Европейският парламент одобри в четвъртък първите в света всеобхватни правила

...
Европейският парламент одобри в четвъртък първите в света всеобхватни правила
Коментари Харесай

Европарламентът одобри най-всеобхватните правила за криптовалутите в света

Европейският парламент утвърди в четвъртък първите в света всеобхватни правила за контролиране на " Дивия запад " на криптовалутите с вяра да защищити вложителите от злоупотреби и операции, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Страните членки на Европейски Съюз към този момент поддържаха законодателството, което обгръща криптоактивите, в това число криптовалути като биткойна и етера и други токени, зад чиято стойност стои блокчейн технологията (например незаменимите токени - NFT).

Надеждата е посредством разпоредбите, подкрепени от огромно болшинство от евродепутатите, да бъде " вкаран във форма " секторът, в който постоянно избухват кавги и зрелищни банкрути.

Разпоредбите, известни като " Пазари в криптоактиви " (Markets in Crypto Assets - MiCA), би трябвало да защитят цифровите портфейли на клиентите, като се планува и отговорност при загуба на криптоактиви на вложители.
Освен това огромните снабдители на услуги в бранша ще би трябвало да оповестяват енергийното си ползване на фона на напъните на Европейски Съюз да понижи огромния въглероден отпечатък на бранша. Регулацията за финансовите прехвърляния пък ще ускори надзора над търговията с криптоактиви, доближавайки я до практиките в обичайните финанси.

Според Европейски Съюз това ще затрудни потреблението на криптоактиви от нарушители за противозаконни действия като пране на пари.

Същевременно към новото законодателство се насочат някои рецензии, че не стига задоволително надалеч, както и опасения, че ще попречва нововъведенията.

 Георги Захариев, Финансова академия: Криптовалутите са бъдещето Георги Захариев, Финансова академия: Криптовалутите са бъдещето

Новите правила ще стартират поетапно да влизат в действие от юли 2024 година, откакто страните членки на Европейски Съюз официално ги одобряват като закони.

Европейски Съюз се готви по-късно тази година да показа и оферти за цифрово евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР