Европейският парламент (ЕП) и страните-членки на ЕС окончателно одобриха въвеждането

...
Европейският парламент (ЕП) и страните-членки на ЕС окончателно одобриха въвеждането
Коментари Харесай

Кога ще имаме имунизационен паспорт

Европейският парламент (ЕП) и страните-членки на Европейски Съюз дефинитивно утвърдиха въвеждането на имунизационен документ, който ще важи на територията на целия Европейски Съюз. Документът има за цел да улесни пътуванията в границите на Общността още от началото на летния сезон.

Кога влиза в действие здравният паспорт?

Както заяви Хуан Фернандо Лопес Агилар, ръководител на комисията по вътрешни работи в Екологичен потенциал, решението ще бъде гласувано в Европарламента на заседание през втората седмица на юни. И в случай че страните-членки също толкоз бързо потвърдят постигнатия компромис, документът ще влезе в действие от 1 юли.

Новият здравен паспорт ще разрешава свободно напредване на територията на Европейски Съюз за всички европейски жители, които или са имунизирани против Ковид-19, или скоро са прекарали болестта, или имат неотдавнашен негативен тест за болест с ковид. „ Така ще отпадне потребността от карантиниране и допълнителни проби, само че това постоянно ще е според от настоящата пандемична конюнктура “, заяви германската евродепутатка Биргит Зипел, взела участие в правенето на решението.

Каква информация ще съдържа документът?

Документът ще удостоверява с каква ваксина е ваксиниран притежателят му и ще съдържа информация за последните му тестове за Ковид-19, както и дали е прекарал заболяването. Другите данни, които ще съдържа документът, са името, датата на раждане и на имунизиране, както и кой е издал документа.

Защитата на данните ще бъде обезпечена. На сървърите няма да се съхранява никаква информация, съдържаща персонални данни - те ще се пазят единствено на персоналния мобилен телефон.

Хартиен или цифров документ?

Ще бъде допустимо документът да е цифров - да се отваря посредством особено мобилно приложение. В Германия то се създава сега в съдействие с софтуерния тръст IBM. Но ще има и други приложения.

С помощта на QR-код данните ще могат да се четат в целия Европейски Съюз и ще бъдат предпазени против подправяне. Който няма мобилен телефон или не желае документа в цифров вид, ще може да го показва и на хартия.

Кой ще издава документите?

В Германия документът ще се издава единствено от оторизирани лица в имунизационните центрове, лекарските кабинети и лечебните заведения. Засега не е напълно ясно по какъв начин към този момент ваксинираните ще се снабдят с имунизационен документ. Най-вероятно той ще се получава там, където е била осъществена имунизацията.

Задължителен ли ще е здравният паспорт?

Имунизационният паспорт няма да е наложителен. " Дигиталният документ е единствено един спомагателен и изцяло непринуден инструмент ", показват от немското здравно министерство, написа Дойче веле.

Какви права ще дава документът?

Това ще взема решение всяка страна-членка за себе си. Популярни туристически дестинации като Гърция и Испания от дълго време са декларирали интерес към документа. Но към момента не е напълно ясно какви порти ще отваря той там. Едно най-малко е несъмнено: документът ще улесни значително удостоверяването на извършена имунизация, осъществен тест или прекарано заболяване. Знае се също по този начин, че всяка страна-членка ще взема решение за себе си дали ще признава имунизации с препаратите " Спутник V "  и " Синофарм ", които към момента не са утвърдени от Европейската организация за медикаментите ЕМА.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР