Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) постигна споразумение

...
Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) постигна споразумение
Коментари Харесай

Подновява се забраната за бинарни опции

Европейският орган за скъпи бумаги и пазари (ЕОЦКП) реализира съглашение за възобновяване на възбраната за осъществяване на маркетинг, разпространяване или продажба на бинарни варианти на непрофесионални клиенти в действие от 2 юли, която ще бъде удължена от 2 октомври 2018 година с още три месеца. ЕОЦКП реши също по този начин да изключи стеснен брой артикули от обсега на ограниченията.
"ЕОЦКП задълбочено разиска нуждата от удължение на ограниченията за интервенция, които понастоящем работят. ЕОЦКП смята, че продължава да е налице доста безпокойствие във връзка с отбраната на вложителите по отношение на предлагането на бинарни варианти на непрофесионални клиенти. Поради това взе решение да възобнови възбраната от 2 октомври ", оповестява Комисията за финансов контрол.
В хода на прегледа на ограниченията за интервенция ЕОЦКП разиска характерните характерности на бинарните варианти, които понастоящем попадат в обсега на ограниченията. По отношение на избрани бинарни варианти бяха разпознати характерни характерности, които понижават риска от увреждане на ползите на вложителя, а точно:

- задоволително дълъг период – минимум 90 дни;

- прибавен към тях проспект;

- цялостни гаранции от разпространителя или друго юридическо лице, което е в една група с разпространителя.

ЕОЦКП е на мнение, че при бинарна алтернатива, която се употребява от едновременното съществуване на тези три критерия, съществува по-малка възможност да се породи доста безпокойствие за отбраната на вложителя.
В допълнение към горното, изключение от възбраната се прави във връзка с продуктите, при които в края на периода има едно от двете авансово уговорени заплащания, нито едно от които не е по-малко от първичното влагане на клиента. Плащането по подобен тип бинарна алтернатива би могло да бъде по-ниско или по-високо, само че и в двата случая вложителите няма да изгубят пари по отношение на цялостната си инвестиция. При състояние че капиталът на вложителя не е подложен в рисково състояние, тези артикули следва категорично да бъдат изключени.

Ето за какво, ЕОЦКП взе решение да извади от обсега на възобновената възбрана следните бинарни варианти:

- бинарна алтернатива, за която по-ниската от двете авансово избрани закрепени суми е минимум равна на общото заплащане, осъществено от непрофесионален клиент за бинарната алтернатива, в това число всевъзможни комисионни, такси за преводи и други обвързван разходи;

- бинарна алтернатива, която дава отговор по едно и също време на следните три (3) условия:

(a) срокът от издаването й до падежа й е минимум деветдесет (90) календарни дни;
(б) проспектът е направен и утвърден в сходство с Директивата за проспектите (2003/71/EC) и е наличен за обществеността;
(в) бинарната алтернатива не излага на пазарен риск доставчика по време на периода на бинарната алтернатива и доставчикът или някое от сдруженията от неговата група не осъществят облаги или загуби от бинарната алтернатива с изключение на оповестените преди този момент комисионни, такси за преводи или други свързани такси.
ЕОЦКП ще продължи да следи тези артикули по време на интервала на възбраната. Решението за възобновяване на възбрана е взето на 22 август 2018 година от Съвета на надзорниците на ЕОЦКП.

Последващи стъпки
ЕОЦКП има намерение да одобри мярката за възобновяване на формалните езици на Европейски Съюз през идващите седмици, след което ЕОЦКП ще разгласява публично уведомление на своя уеб страница. След това мярката ще бъде оповестена в Официалния вестник на Европейски Съюз и ще стартира да се ползва от 2 октомври 2018 година за интервал от три месеца.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР