Европейският музикален фестивал, който в пандемичните години измести провеждането си

...
Европейският музикален фестивал, който в пандемичните години измести провеждането си
Коментари Харесай

Звездни изпълнители и шедьоври на музиката от Моцарт до Пиацола на Европейския музикален фестивал Варна

Европейският музикален фестивал, който в пандемичните години измести провеждането си през есента, и този път ще сервира на ценителите изискан коктейл от артистични изкушения.

Вярна на правилото да миксира високи мостри на класиката с ярки модерни творби и опити, Мария Кондова, шеф на фестивала, е поканила превъзходни актьори със мощно наличие на интернационалния подиум, измежду които блестят цигуларката Мила Георгиева и диригентът Максим Ешкенази, пианистите Людмил Георгиев и Пламена Мангова, маримбистката Василена Серафимова.

Началото на фестивала на 8 септември в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще е впечатляващо - с концерт, отдаден на 20-годишнината от основаването на Оркестъра на Класик ФМ Радио. Изключителната българска цигуларка Мила Георгиева и маестро Максим Ешкенази, дружно с Оркестъра на Класик ФМ радио ще изпълнят стратегия напълно с музика на Моцарт. Както Мила, по този начин и Максим са мощно свързани с развиването на Оркестъра на Класик ФМ радио и одобряването му като един от най-елитните сформира на българския концертен подиум. Всеки от двамата има своите многочислени сполучливи изяви с този състав, а общите им планове се радват на извънреден интерес от страна на публиката. Сега във Варна те ще интерпретират два от най-обичаните цигулкови концерти на виенския занаятчия – Третия концерт в сол мажор, KV 216 и Петия концерт в ла мажор, KV 219. Ще прозвучи и интродукция към операта „ Митридат, цар понтийски “ и Симфония №17 в сол мажор, основана от 16-годишния Моцарт. Началото е в 19:00.

Билети от 20 до 50 лева от Билетния център на Фестивалния комплекс и онлайн - от уеб страницата на ФКЦ:

Безспорно най-атрактивното събитие на фестивала - събиращо в един театър музика и танц, е концертът в Зала 1 на Фестивален и конгресен център на 5 октомври от 19:00 под знака на името на Астор Пиацола. Ансамбъл " 5/4 Танго " е основан през 2021 година във връзка 100-годишнината от рождението на композитора по концепция на изтъкнатия пианист Людмил Ангелов. В състава се включват изявени типичен музиканти, обединени от пристрастеността към тангото, които задават високи стандарти в осъществяването на стила " Tango Nuevo`` - Стоян Караиванов, Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Йован Богосавлиевич (Сърбия) и Емил Гунев. Те ще претворят емблематични произведения на Пиацола - “Годишните времена на Буенос Айрес ”, Концерт за квинтет, “Портрет на Алфредо Гоби ” и други Емоционален акцент на концерт-спектакъла ще бъде хореографията на Светлин Ивелинов, превъплътена на сцената от премиер-солистите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Стоян Хаджитанев.

Билети от 20 до 50 лева от Билетния център на Фестивалния комплекс и онлайн - от уеб страницата на ФКЦ: https://bit.ly/3BHrK5U

С празничното въодушевление към Деня на Варна е обвързвана промоционалната акция, която дава опция за положителни отстъпки на двата огромни концерта на фестивала в Зала 1 на Фестивалния комплекс: “Купи два билета, спести 10 лева! ” Така прозорливите меломани ще могат да си запазят места на промо цени за събитията на 8 септември и 5 октомври. Подробности - в уеб страницата на Фестивалния комплекс.

Камерните концерти от програмата на Европейския музикален фестивал ще бъдат в залата на Градската художествена изложба, всички са с начален час 19:00.

На 21 септември варненската аудитория ще има привилегията да чуе преди всички предпремиерното показване на новия компакт диск на една от най-уважаваните български инструменталистки - пианистката Пламена Мангова. Тя избра Европейския музикален фестивал Варна за първа сцена на " Интимни писма’’ с произведения от Роберт Шуман, Клара Шуман и Йоханес Брамс. Компакт дискът е публикуван през 2021г. от влиятелния френския лейбъл “Mirare ”, за който записват плеяда световноизвестни модерни реализатори. А международната премиера ще бъде в Париж през октомври.

Билети по 15 лева, от Билетния център и уеб страницата на Фестивалния комплекс.

На 26 септември е концертът от цикъла “Имена от бъдещето ”. Изгряващата цигулкова вяра Йоанна Русева, в която варненската аудитория се влюби преди година, този път ще пристигна дружно с госта от Франция Гийом Венсан, пиано. И двамата млади реализатори към този момент имат забележителни триумфи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. В програмата на концерта са произведения от френски и български композитори, а акцент в нея е 100-годишният празник на един от корифеите на българския музикален модернизъм Лазар Николов.

Билети по 15 лева, от Билетния център и уеб страницата на Фестивалния комплекс.

На 13 октомври в границите на модула “Crossover ” гостува “UnTraditional Trio ”. Огромна изненада ще поднесат на публиката трима музиканти, за които опитът е метод на живот в музиката. Това са Христина Белева, гъдулка, Димитър Горчаков, пиано, и Василена Серафимова, маримба. Варненските меломани бяха очаровани от заразяващата сила на Василена Серафимова преди година и в този момент ще са подготвени да се потопят в приключението, което нетрадиционното трио им приготвя. Ще чуем авторски пиеси, въодушевени от българския фолклор, класиката и джаза, в които другите стилове са преплетени в предизвикателното взаимно звучене на гъдулка, пиано и маримба.

Билети по 15 лева, от Билетния център и уеб страницата на Фестивалния комплекс.

Европейският музикален фестивал Варна се провежда от организация „ Елит проджектс мениджмънт “. Изданието за 2022 година се реализира с финансовата поддръжка на Фонд “Култура ” на Община Варна, Национален фонд “Култура ” и със съдействието на “Експресгаранцион ” и “Bella Vita Residence ”, строителна компания “Комфорт ”, Варненска строителна компания, “Солвей Соди ”, “Логос ” недвижими парцели, “Нира Комюникейшънс ” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР