Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха ново

...
Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха ново
Коментари Харесай

ЕИФ и Райфайзенбанк договориха 85 млн. евро за бизнес кредити

Европейският капиталов фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха ново гаранционно съглашение в размер на 85 млн. евро за поддръжка на българските дребни, междинни и междинни предприятия, т.е. с по-малко от 500 чиновници.

Райфайзенбанк е първата българска банка, която се възползва от поддръжката на Европейския гаранционен фонд и ще отпуска заеми при облекчени условия. От банката прецизират, че в рамките на съглашението, фирмите ще имат достъп до финансиране със 70% гаранция за всеки нов заем, която е обезпечена от европейския фонд. Максималната сума на заема е 7.5 млн. евро, а периода за кандидатстване до 31 декември 2021 година

" Първата интервенция в границите на Европейския гаранционен фонд в България ще обезпечи на дребните, междинни и междинни компании нужното финансиране при по-благоприятни условия ", казва главният изпълнителен шеф на ЕИФ Алан Годар.

Вицепрезидентката на Европейската капиталова банка Лиляна Павлова разгласи, че ЕИФ ангажира към 328 млн. евро за нови интервенции, което се чака да отключи 1.8 милиарда евро за дребните и междинни предприятия в България и по-голямата част от тази сума ще подкрепи тези, които пострадаха най-вече от пандемията.

Създаването на Европейския гаранционен фонд беше утвърдено напролет на 2020 г.  като един от стълбовете в отбрана на европейската стопанска система от рецесията, подбудена от ковид. Използвайки гаранции от близо 25 милиарда евро, ЕГФ дава опция на Европейската капиталова банка и Европейския капиталов фонд бързо да дават заеми, гаранции, обезпечени с активи скъпи бумаги, капитал и други финансови принадлежности, налични най-вече за дребни и междинни предприятия. Европейският гаранционен фонд е част от пакета за възобновяване на Европейския съюз, чиято цел е да обезпечи общо 540 милиарда евро за стимулиране на бранша на опазването на здравето и другите елементи на стопанската система на Европейски Съюз, които са най-силно наранени. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР