Европейският иновационен фонд отвори втората - малка (small-scale), покана за

...
Европейският иновационен фонд отвори втората - малка (small-scale), покана за
Коментари Харесай

Български компании могат да получат до 7.5 млн. евро за проекти за нисковъглеродни технологии

Европейският иновационен фонд отвори втората - " дребна " (small-scale), покана за кандидатстване за финансиране. Това е един от най-мащабните принадлежности за финансиране на нисковъглеродни технологии в европейски проект. По тази процедура, оповестена през март, ще бъдат подкрепени планове с висока степен на зрялост (техническа и финансова), ориентирани към внедряването на новаторски софтуерни решения и практики за усилване на декарбонизацията в Европейския съюз и подкрепяне на прехода към чиста сила.
Кой може да кандидатства?
Допустими претенденти са юридически лица - обществени и частни, без ограничаване за категорията: стартъпи, дребни, междинни и огромни предприятия, сдружения, интернационалните организации и други Дружествата е нужно да имат действен, механически и финансов потенциал, с цел да посрещнат съответно потребностите и условията за осъществяването на плана.

В взаимозависимост от спецификата на всяка инвестиция кандидатстването може да се реализира независимо (само една организация бенефициент) или в партньорство - няколко организации, които споделят експертизата си и работят в съдействие за задачите на плана.
Кои действия подлежат на финансиране?
Иновационният фонд поддържа необятен обсег от действия, разпределени в разнообразни подкатегории, най-общо:
Реклама
Технологии за възобновима сила: вятърна, слънчева и геотермална сила, хидро-/океанска сила, възобновимо отопление/охлаждане, биоелектричество, биогорива; Улавяне, предпазване и оползотворяване на въглерод; Иновации в енергийно и въглеродно интензивни промишлености: цимент и вар, химикали, стъкло, керамика и строителни материали, водород, желязо и стомана, цветни метали, целулоза и хартия, рафинерии; Съхранение на сила: " в границите на деня " (intra-day electricity storage) или различен тип предпазване.
Какъв вид разноски са възможни?
Допустими за финансиране са финансови разноски: строителство, инфраструктура и съоръжение, закупуване на земя, придобиване на нематериални активи и други В контрастност с множеството европейски стратегии няма ограничавания за размер или процентно съответствие на обособените видове разноски.
Марина Банушева, Ню Ай, член на БАКЕП
Безвъзмездната помощ е до 60% от общите финансови разноски. Те могат да бъдат сред 2.5 млн. евро и 7.5 млн. евро на план.
На какви критерии следва да дава отговор планът, с цел да бъде сполучлив?
Финалният асортимент на плановете от Финансиращия орган (Европейска изпълнителна организация за климатична инфраструктура и околна среда (CINEA)) става на конкурентен принцип въз основа на сложен набор от критерии като:
Реклама
Иновативност: прави оценка се до каква степен препоръчаното софтуерно решение се разграничава положително от към този момент съществуващото на пазара, както и степента на иновация по скалата " инкрементална (поетапна, несъществена) - радикална (изцяло изменяща процеси/модели на функциониране) " ; Потенциал за предотвратяване/намаляване на парникови излъчвания: прави оценка се плануваното количество въглероден диоксид (или неговият еквивалент за други парникови газове), които ще се спестят, уловят и/или оползотворят в границите на проекта; Потенциал за доразвиване, увеличение на мащаба и приложното поле (в същата или други индустрии) на определената технологията; Зрялост, ресурсна и финансова успеваемост на плановото решение.
Каква степен на подготовка е необходимаза кандидатстване?
Техническата подготвеност за осъществяването на плана е основен миг от подборния развой. Важно е да се знае, че още на стадий кандидатстване сдруженията следва да разполагат със приключено предпроектно изследване (feasibility study) и бизнес проект, които съставляват наложителни приложения към плана и подлежат на оценка.

Докато предпроектното изследване има за цел да откри и документира до каква степен реализация на плана е оправдана от софтуерна позиция, взимайки поради фактори като зрялост, успеваемост, екологичен отпечатък, взаимоотношение и синхроничност на процесите и други, то бизнес проектът се концентрира върху перспективността и рентабилността на плана в средносрочен и дълготраен проект, както и в позиционирането му по отношение на настоящите фактори на пазарната среда.
Подкрепа за рационализиране на несполучливи планове
Иновационният фонд е една от най-комплексните стратегии за финансиране, изискваща добра подготовка и всеобхватно изследване на препоръчаната технология и/или способ, които да подсигуряват триумфа на инвестицията. Поради сложността и времеемкостта на процеса Европейската комисия е планувала спомагателен инструмент - Project Development Assistance (PDA), от който претендентите, чийто план е несполучлив, само че има забележителен капацитет, могат да се възползват и да получат безплатна помощ за възстановяване на плана в тези аспекти, които са оценени като незадоволително развити.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Политика 2 Икономика 3 Данъци и обезпечаване 1 Икономика 2 Войната в Украйна 3 Икономика Реклама Краен период за подаване на планови оферти
Крайният период за кандидатстване е 31 август 2022 година Подаването на плановете става електронно през. Успешните планове ще бъдат оповестени през февруари 2023 година, а сключването на контракти за безплатна помощ се чака да се случи през май следващата година.

Рубриката се приготвя със съдействието на
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР