Европейските служители се надяват до февруари 2024 г. да принудят

...
Европейските служители се надяват до февруари 2024 г. да принудят
Коментари Харесай

Заради Украйна ЕС се вкарва в дългове

Европейските чиновници се надяват до февруари 2024 година да принудят Унгария да преразгледа мнението си по отношение на финансирането на Киев. В случай, че това не успее, те създават „ проект Б “. Какви са характерностите на този проект, за какво той подкопава единството на фискалната политика на Европейски Съюз и каква е вероятността за неговото използване?

В сряда стана известно, че Европейски Съюз обмисля разновидността да даде на Киев 20 милиарда евро посредством конструкция на дълга. Така Европейски Съюз възнамерява да заобиколи ветото на Унгария върху помощта за Украйна в размер на 50 милиарда евро за интервал от четири години, написа “Файненшъл Таймс ”.

Според изданието, страните от Европейски Съюз ще дават гаранции на бюджета на Европейски Съюз, давайки опция на Европейската комисия да заема средства за Киев на финансовите пазари. Това решение е сходно на схемата от 2020 година за обезпечаване на средства за краткосрочни стратегии за поддръжка на заетостта по време на пандемията от ковид. Отбелязва се, че редица страни би трябвало да одобрят сходни ограничения на парламентарно равнище. Механизмът не изисква единодушието на всички страни-членки на Европейски Съюз: решението ще бъде взето от страни с висок кредитен рейтинг.

Припомняме, че по време на гласуването на страните от Европейски Съюз по въпроса за започване на договаряния с Украйна унгарският министър председател Виктор Орбан напусна заседателната зала, само че не употребява несъгласие. Но той блокира стратегия за бюджетна помощ от 50 милиарда евро за Украйна. В същото време бюджетът на Украйна за 2024 година е направен, като се вземе поради макрофинансовата помощ от Европейски Съюз и в този момент неговото осъществяване е под огромен въпрос.

„ Първоначално Европейски Съюз планираше да даде на Украйна финансова помощ в размер на 50 милиарда евро до 2027 година Но, както си спомняме, Унгария блокира това решение. Европейските чиновници имаха избор: или да помолят Виктор Орбан още веднъж да „ излезе на кафе “, или да създадат отстъпки на Будапеща “, означи икономистът Иван Лизан.

Според него Европейската комисия е избрала да поеме по третия път - да създаде авариен проект за финансиране на Украйна за 20 милиарда евро. Германският политолог Александър Рар споделя сходна позиция. „ Ръководството на Европейския съюз желае да организира наново гласоподаване в Брюксел при започване на февруари в интерес на солидна финансова помощ за Украйна. Европейските чиновници се надяват до тогава да пречупят съпротивата на Унгария. Дотогава и в случай че не бъде реализиран консенсус, главните страни от Европейски Съюз са подготвени да финансират Киев от националните си бюджети “, означи той.

„ Явно са считали, че това ще бъде излаз от обстановката “, добави Лизан. Схемата допуска, че членовете на Европейски Съюз ще поемат финансови гаранции към бюджета на Европейски Съюз, което ще разреши на Европейската комисия да заеме 20 милиарда евро от финансовите пазари за Киев. Този механизъм е употребен от страните от Европейски Съюз нееднократно, изключително по време на пандемията, напомни икономистът. „ Разликата сред сегашната обстановка е, че тогава имаше схващане, че стопанската система ще се възвърне. Сега виждаме, че Украйна на практика няма никаква стопанска система “, сподели той.

Според Лизан обаче страните от Европейски Съюз въпреки всичко ще се спогодят за подобен проект, защото той е преференциален за тях както от икономическа, по този начин и от политическа позиция. „ Продължаването на поддръжката на Киев за дълго време ще докара до увеличение на загубите за Европа. Европейски Съюз добре осъзнава нуждата от преразглеждане на политиката си по отношение на Украйна. Те обаче не могат да създадат фрапантни промени. Затова се разисква отпущането на доста по-малка сума ”, изясни Лизан.

Според него 20 милиарда евро би трябвало да са задоволителни, с цел да се предотврати неотложен колапс в Украйна. „ Да, страната ще продължи да се разпада, само че постепенно. Европейският съюз счита, че по този метод ще успее да отсрочи рецесията, обвързвана с неуспеха на политиката им в Украйна “, прецизира икономистът.

Относно схемата страните от Европейски Съюз да получат нужните 20 милиарда евро посредством стартиране на облигациите си на фондовата борса, Александър Рар счита, че „ главната тежест ще падне “ върху Берлин. Той обаче не изключва някои други западни страни да бъдат принудени да се причислят. „ Но Европа към момента няма да промени тактиката си. За европейските служители загубата на Киев е прекомерно висока цена. Укрепването на Русия на континента трансформира архитектурата на сигурността на Европа, което Брюксел не желае да види “, изясни Рар.

„ Ето за какво, вместо дипломатическо решение, Западът изисква победа за Украйна “, добави събеседникът. Рар напомни, че по-рано Съединени американски щати са дали да се разбере на европейците, че през 2024 година ще понижат помощта или ще я спрат изцяло. „ Тогава поддръжката на Киев пада напълно върху Европейския съюз “, акцентира Рар. В същото време въпросът дали Украйна ще върне парите не стои на дневен ред, означи политологът.

Иван Лизан има друга позиция. Той е уверен, че дългът ще би трябвало да бъде върнат. „ Единственият въпрос е кой ще го направи “, уточни икономистът. „ Ако длъжникът не заплати отпуснатите му средства, тогава гарантът, представляван от Европейската комисия, ще би трябвало да компенсира страните членки на асоциацията за този дълг. “ В същото време в експертната общественост има огромни подозрения по отношение на способността на Украйна да изплати задълженията си и в случай че е по този начин, Европейският съюз се затъва в задължения в името на митичната победа на Украйна.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР