Европейските лидери постигнаха споразумение по бюджета на ЕС за следващите

...
Европейските лидери постигнаха споразумение по бюджета на ЕС за следващите
Коментари Харесай

Има сделка, европейските лидери се споразумяха! България взима 29 милиарда евро! Борисов с ВИДЕО

Европейските водачи реализираха съглашение по бюджета на Европейски Съюз за идващите 7 години и проекта за възобновяване от рецесията с ковид. Това стана след съвещание, траяло 4 денонощия, което беше на път да сложи връх по своята дълготрайност. 

В " Туитър " ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел оповести новината с една дума " Сделка ". " Направихме го! Европа е единна и мощна ", сподели той на почналата доскоро конференция дружно с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ". Президентът на Франция Еманюел Макрон пък дефинира днешния ден като " исторически за Европа ".

 Цифрите за бюджета на Европейски Съюз за идващите 7 години, както и за възстановителния проект са без смяна - сътоветно 1.074 трилиона евро и 750 милиарда евро. Според това, което през вчерашния ден бе оповестено пред медиите, от тях 390 милиарда ще се отпускат под формата на безплатни средства, а 360 милиарда - на заеми. 

Намалени са обаче парите за кохезия, резистентност и полезности от над 380 милиарда евро на близо 378 млрд. Сериозно орязване бе залегнало за фонда за обективен преход, който би трябвало да помогне за прехода към зелена и цифрова Европа - от 30 милиарда на 10 милиарда евро. 

Към текста за върховенството за закона бе добавено, че би трябвало да се съблюдават правилата на обективност, недискриминиране и еднообразно отнасяне на страните-членки, както и че процесът би трябвало да се прави на метод, учреден на доказателства. 

Увеличават се отстъпките за най-големите чисти вносители в бюджета на Европейски Съюз - Германия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, като за Германия тя е над 3,5 милиарда евро.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР