Интернет измамник се опита да източи 100 000 лева от

...
Интернет измамник се опита да източи 100 000 лева от
Коментари Харесай

Киберизмамник се опита да източи 100 000 лв. от сметката на община Дупница

Интернет лъжец се опита да източи 100 000 лв. от сметката на община Дупница. Опитът е бил добре премислен и авансово режисиран, защото е употребявано името на компания, с която общината има подписан контракт за услуги. Въпреки това измамата е предотвратена.

Опитът за машинация е от предходната седмица, когато в един от служебните имейли на общината постъпва писмо от компания, с която община има подписан контракт за доставка на услуга, че трансформира банковата си сметка. Малко по-късно чиновниците на общината подреждат тези 100 000 лева

Впечатление за възможна неправда регистрират чиновниците на банката. Те сигнализират община Дупница, оттова се свързват с доставчика на услугата, който удостоверява, че това е опит за машинация.

Специалисти по киберпрестъпност споделят, че би трябвало да бъдем деликатни, тъй като нарушителите в интернет стават все по-изобретателни. Общината е подхванала ограничения това повече да не се случва.

„ Разпоредил съм вътрешна инспекция, забранил съм използването на преписка през имейли “, сподели Първан Дангов – кмет на Дупница.

„ Мишените постоянно не са елементарни хора, а по-скоро представители на висшия мениджънт, които ръководят огромни бизнеси и институции. Целта не е единствено изтегляне на огромни суми пари, а и кражба на чувствителни данни “, изясни доктор Радостина Михайлова – учител по медии и връзка в ЮЗУ „ Неофит Рилски “ Благоевград.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР