Европейските лидери отново се събират в опит да се споразумеят

...
Европейските лидери отново се събират в опит да се споразумеят
Коментари Харесай

Европейските лидери в пореден опит за компромис по плана за възстановяване

Европейските водачи още веднъж се събират в опит да се спогодят по проекта за възобновяване от пандемията от ковид. Заседанието продължава четвърти ден в търсене на компромис сред две съществени позиции - на спестовната четворка и най-засегнатите от ковид страни, най-вече от южната част на континента, предава БНР.
Общият размер на възстановителния фонд е под въпрос. 
Други съществени проблеми, които би трябвало да намерят решение, са обвързването на потреблението на европейските средства с върховенството на закона, механизма за тяхното ръководство, отстъпките за най-големите чисти вносители в европейския бюджет.
От нощес ясно се вижда изостряне на връзките сред френския президент Еманюел Макрон и австрийският канцлер Себастиян Курц. 
На влизане Макрон въпреки всичко съобщи, че измежду водачите се усеща дух на компромис: 
„ Все още нищо не е реализирано, по тази причина оставам извънредно внимателен. Вчера припомних точките, по които би трябвало да реализираме единодушие. Вече има дух за компромис, който се усеща. Имаше доста напрегнати моменти, както и такива, които безспорно бяха сложни, само че по тях нещата се придвижиха напред “.
Макрон обаче акцентира, че ще продължи да се бори за своята позиция, която е в интерес на превеса на безвъзмездните средства. 
Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че нощес водачите са изработили рамката за вероятно съглашение и също изрази вяра за намиране на компромис.
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че се пробва да помогне за доближаването на позициите. И изрази отчаяние, че епидемиологичната конюнктура не се разисква на съвещанието.
Дори и водачите да реализират съглашение, остава още едно затруднение - ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че евродепутатите може да не одобрят общия пакет, в случай че в него не са заложени целите, за които те упорстват. Сред тях са въвеждането на лични запаси, завършек на отстъпките за най-големите вносители в бюджета и ефикасна отбрана на върховенството на закона.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 20 юли
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР