Европейските лидери обявиха, че са готови за следващата фаза на

...
Европейските лидери обявиха, че са готови за следващата фаза на
Коментари Харесай

ЕС е готов за финализиране на Brexit след победата на Джонсън

Европейските водачи оповестиха, че са подготвени за идната фаза на Brexit единствено няколко часа след оглушителната победа на Консервативната партия, която подпечатва излизането на Англия от Европейския съюз.
Преди това водачите показаха вяра за безапелационна победа на някоя от партиите във Англия, която да помогне за излизане от рецесията, раздрусала Брюксел след английския референдум през юни 2016 година за излизане от Съюза. 
Факторите в Европейски Съюз обаче са обезпокоени от бързата скорост, с която Джонсън желае да реализира комерсиална договорка с Европа и опитите на Лондон да разбие единството на останалите 27 страни членки, отбелязва AFP, представена от организация " Фокус ".
„ Моята позиция е доста ясна: подготвени сме. Решихме какви са нашите цели “, съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, когато дойде на срещата на върха на Европейски Съюз, където водачите ще обсъдят обстановката след гласуването във Англия и плануваното овакантяване на Обединеното кралство на 31 януари. „ Надяваме се, че ще имаме лоялни и положителни договаряния “, добави Мишел, който координира срещите на високо ниво на Съюза, които към момента включват Англия.
Бившият белгийски министър председател се надява на „ ранна ратификация от английския парламент “ на съглашението за излизане, контрактувано сред Лондон и Брюксел, „ с цел да можем да стартираме договарянията по идната фаза умерено, безшумно, само че с огромна увереност “.
Европейските водачи са подготвени да одобряват текста на Brexit в петък след края на двудневната среща, която в четвъртък бе доминирана от полемики за климата.
Според последния план, забелязан от AFP, 27-те на Европейски Съюз ще приканват за „ допустимо най-близки бъдещи връзки с Обединеното кралство “, като в същото време предизвестяват, че „ ще би трябвало те да се основават на баланс сред права и отговорности “.
Освен това те ще изискат от Европейската комисия да показа „ план за повсеместен мандат за бъдещите връзки с Англия незабавно след отдръпването ѝ “.
Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние ще управлява комерсиалните договаряния, които водачите ще наблюдават от близко, „ и при нужда ще дават спомагателни насоки, изцяло съобразени с най-хубавия интерес на Европейски Съюз “, се прибавя в заключенията.
Джонсън има период до 1 юли да изиска удължение на комерсиалните договаряния. Ако той откаже да удължи преговорния интервал, може да се стигне до Brexit без договорка в края на 2020 година, като тогава има заплаха от внезапно спиране на комерсиалните връзки с Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР