Европейските лидери избраха Шарл Мишел да наследи Доналд Туск начело

...
Европейските лидери избраха Шарл Мишел да наследи Доналд Туск начело
Коментари Харесай

Каква е работата на председателя на Европейския съвет

Европейските водачи избраха Шарл Мишел да наследи Доналд Туск отпред на Европейския съвет. " Дневник " обобщава какви ще са отговорностите му на поста.

Европейският съвет сплотява държавните и държавни ръководители на страните членки. Той не е законодателна институция на Европейски Съюз, тъй че нито договаря, нито приема закони на Европейски Съюз. Вместо това той задава политическия дневен ред на Европейски Съюз, като по традиция по време на съвещанията си приема " изводи ", в които се дефинират областите от интерес и дейностите, които би трябвало да бъдат подхванати.

Ролята на неговия ръководител е:

- управлява съвещанията на Европейския съвет и работата на институцията;
- в съдействие с ръководителя на Европейската комисия и на основата на работата на Съвета по общи въпроси обезпечава подготовката и приемствеността на работата на Европейския съвет;
- стреми се да подкрепя доближаването и консенсуса в Европейския съвет;
- показва отчет пред Европейския парламент след всяко съвещание на Европейския съвет.

Председателят на Европейския съвет обезпечава също външното посланичество на Европейски Съюз на ниво държавни и държавни ръководители:

- в региона на общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз дружно с висшия представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност;
- на интернационалните срещи на върха, нормално взаимно с ръководителя на Европейската комисия.

Той се избира за мандат от две години и половина, който може да бъде възобновен един път.

Видео за това по какъв начин се провежда един Европейски съвет и какво в действителност прави тази евроинституция можете да видите тук.

Повече за Шарл Мишел четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР