Европейските граждани ядат все повече подправки, като вносът на ароматни

...
Европейските граждани ядат все повече подправки, като вносът на ароматни
Коментари Харесай

Черният пипер е от Виетнам, а джинджифилът?

Европейските жители ядат от ден на ден подправки, като вносът на ароматни семена и растения от далечни и екзотични страни през 2019 година е 379 000 тона - с 50% повече спрямо 2012 година Това демонстрират данните на Евростат.

Географията на вноса е доста разнообразна и обгръща разнообразни континенти. Джинджифилът, аленият пипер и бахарът да вземем за пример идват главно от Китай. Анасонът е главно от Египет, който е и главен продавач на канела, наред с Индонезия. Кимионът, който страните от Европейски Съюз купуват, е от Индия и от Сирия. Черният пипер идва от Виетнам и Бразилия, а половината от кориандъра се внася от Русия.

Прави усещане, че голям дял в импорта заема джинджифилът - цели 111 000 тона, което е съвсем една трета от общото количество подправки, импортирани в Евросъюза от трети страни. Много е евентуално това чудодейно растение да означи рекорден растеж през 2020 година - то стана доста настоящо около ковид и от ден на ден европейци, в това число и българи, го включват в билковата си аптека.

 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР