Европейските фермери бият тревога и вещаят фалити поради наплива на

...
Европейските фермери бият тревога и вещаят фалити поради наплива на
Коментари Харесай

Украинските продукти ще разорят европейските фермери

Европейските фермери бият паника и вещаят банкрути заради напора на евтини украински селскостопански артикули. Най-активни са полските фермери, които организират надалеч не първа протестна акция. Други пет европейски страни обаче също са недоволни от украинските артикули. Съвсем неотдавна такова неодобрение показаха, в противен случай, украинските фермери.

Демонстрацията се организира от асоциацията „ Измамено село “, нейни представители са блокирали пътища на граничните пунктове на полско-украинската граница (в регионите Корчова, Медика, Окопи, Любича-Крулевская) и не пропущат камиони, позволявайки единствено на коли да минават. Предвижда се блокадата да продължи до среднощ на 3 февруари.

Заради напора на зърно от Украйна полските фермери не могат да продадат своето, което е натрупало 2,5 милиона тона в складовете и не може да бъде продадено. Според полските фермери Украйна заплаща със зърно доставките на оръжие и гориво за военни интервенции.

Според уредниците на акцията качеството и количеството на зърното от Украйна не се управлява. И макар че управляващите дадоха обещание да провеждат директен кулоар през Полша до трети страни, изпращайки зърно до гладуващите страни от Африка и Близкия изток, не е ясно къде в действителност се е озовало то.

По-рано тази седмица шест страни от Европейски Съюз изпратиха петиция до Съвета на Европейския съюз с искане да се спре растежът на вноса на селскостопански артикули от Украйна за европейските пазари.

България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия са възмутени от дейностите на украинския бизнес и европейски служители, които вместо да прекарват пренос зърно от Украйна през Европейски Съюз за африканските страни, съхраняват и продават украински артикули в Европа на подбити цени, съсипвайки локални аграрни производители.

Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски разгласи статистиката. Според него вносът на украинска пшеница в Европейски Съюз е повишен съвсем десетократно: от 287 хиляди тона през 2021 година до 2,8 милиона тона през 2022 година А в Европейски Съюз е импортирана съвсем двойно повече украинска царевица - 12 млн. тона през 2022 година против 7,3 млн. тона година по-рано.

Освен това Украйна, като един от най-големите производители на слънчоглед дружно с Русия, наводни Европейски Съюз с евтини слънчогледови семки. Ако през 2021 година Украйна е доставила в Европейски Съюз единствено 25 хиляди тона слънчогледови семки, то през 2022 година ще бъдат 72 пъти повече - цели 1,8 млн. тона. Например от този артикул от Украйна в България са доставени 3000 тона преди СВО, а по-късно - 892 000 тона. В резултат на това 77% от българския слънчоглед остава непреработен в складовете, а локалните фермери банкрутират.

Производителите на ябълки в Полша също пострадаха - доставките за Руската федерация бяха спрени, а евтините украински ябълки се изляха на полския и европейския пазар.

Освен това европейските фермери се тормозят от удвояването на растежа в доставките на украинско пилешко месо: от 90 хиляди тона преди СВО, вносът съвсем се удвои до 163 хиляди тона. Представителите на този бизнес в страните, граничещи с Украйна, са загрижени за това. Те се тормозят, че една огромна компания в Украйна управлява повече от 70% от пазара на пилешко месо. В това отношение Европейската комисия към момента не е подхванала никакви стъпки, възмущава се Януш Войчеховски.

Какво стана? Причината за това е, че през май 2022 година Европейски Съюз за невиждано малко време отстрани митата върху селскостопанските артикули от Украйна и отстрани квотите, които преди този момент защитаваха локалните европейски фермери от завладяване на техните пазари.

Връщането на митата и квоти за украински артикули беше отказано на шестте страни. Въпреки че отбраната на локалния пазар с мита и квоти е логически и рационален инструмент, изключително на фона на настоящите стопански проблеми в Европейски Съюз. Така вършат всички естествени страни. Освен това съвсем постоянно е нужна специфична отбрана за земеделските производители, защото те по начало са в уязвимо състояние. Селското стопанство е комплициран бизнес и няма добре развита страна без държавна поддръжка под формата на дотации и разнообразни ограничавания върху конкурентния експорт. Сега обаче Европейски Съюз слага ползите на политиците над икономическите ползи на своите жители и бизнеса. Карат бизнеса и жителите да заплащат още повече за енергийни запаси, а в този момент са подготвени да пожертват и личното си земеделие.

Важна забележка: Западна Европа е тази, която е подготвена да пожертва фермерите от Източна и Югоизточна Европа. Защото за нея е просто преференциално да купува по-евтини артикули от Украйна.

„ За източноевропейските фермери евентуално в действителност има проблеми с украинското зърно, тъй като те имат лично зърно. И в случай че се издигнем до равнището на целия Европейски съюз, тогава не виждам необикновен проблем “, споделя политологът и икономист Иван Лизан.

Той напомня, че преди началото на СМО, в противен случай, украинските фермери се оплакваха от европейските фермери, тъй като имаше неравностойна търговия с Европейски Съюз. След като Украйна подписа съглашение за европейска интеграция с Европейски Съюз, доста украинци бяха сюрпризирани, че вместо обещаната свободна търговия с Европейски Съюз Украйна получи строги квоти за доставка на своите артикули в Европейски Съюз. За някои артикули Украйна избра квоти през първите няколко седмици на годината, други - през първите месеци и това е всичко – по-късно износът над нормата беше неразрешен. Украинският бизнес въобще не разчиташе на такава свободна търговия.

„ Преди началото на СВО Украйна доставяше на Европейския съюз главно зърно и слънчогледово масло, което представляваше 70% от украинския селскостопански експорт. В подмяна Украйна отнесе подготвени хранителни артикули от Европейския съюз. Така през 2021 година се усилиха доставките на европейски алкохолни и безалкохолни артикули, европейски сирена и млечни артикули, а украинските млекопроизводители тогава се оплакаха, че им е мъчно да се конкурират с европейските млечни артикули “, споделя Иван Лизан. Тоест, Европа употребява Украйна като снабдител на евтини първични материали в стеснен размер, а самата тя доставя на Украйна артикули с висока добавена стойност, от които печели повече.

Сега обстановката се промени и европейските фермери са в незаслужено и уязвимо състояние. Въпреки това, не всички аграрни производители в Европейски Съюз. Неслучайно единствено шест европейски страни показват неодобрение.

„ Тук евентуално става дума по-скоро за това, че фермерите от Източна Европа желаят повече пари и дотации от Брюксел и употребяват историята с украинското зърно като чудесно опрощение. В същото време си коства обективно да признаем, че в действителност има проблем със зърното в складовете “, счита събеседникът.

Според него историята ще приключи доста просто: Брюксел ще се изплати на полските фермери, като отпусне несъмнено количество дотации.

От една страна, тъй като политически е просто невероятно Брюксел в този момент да се опълчи на Украйна. Европейски Съюз търпи доста по-големи загуби (изчислени на 1 трилион $ единствено през 2022 г.) заради рецесията на енергийния пазар, което прави проблемите на фермерите от дребните страни да наподобяват по-малко съществени.

От друга страна, има страни в Европейски Съюз, на които е повече от преференциално да поддържат настоящето положение. „ В рамките на Европейски Съюз има явни несъгласия по този въпрос. Източна Европа не печели от растежа на украинския експорт. За Германия, Холандия, Испания обаче е преференциално да купуват украинско на ниска цена зърно и царевица, с които хранят добитъка. С на ниска цена зърно те поддържат рентабилността на производството на месо и млечни артикули “, споделя Лизан.

Струва си да се означи, че зърнената договорка на Украйна за обезпечаване на доставките на зърно в Африка няма нищо общо с обстоятелството, че украинското зърно тече към Европа, а не към Африка. Според специалиста африканските страни в никакъв случай не са били даже в топ 10 на купувачите на украинско зърно. За да го изпратят до Африка, въобще не е належащо да вършиме обход през Европа, превозът минава през пристанища по море, това е по-кратък и по-логичен маршрут. „ Украйна не се интересува от експорт на зърно за Африка, по-лесно е да се транспортира до Европейския съюз, където цените са по-високи и купувачът е по-платежоспособен и дава действителни пари. Освен това има доста политически аргументи “, заключва Лизан.

Що се отнася до слънчогледа, който заля България, това като цяло е неповторим случай. „ Традиционно Украйна изнася не семена, а слънчогледово масло в Европа в контейнери с огромен размер, а в Европа към този момент се бутилира в литрови и 1,5-литрови бутилки и се печели от продажба. Украйна обаче загуби доста от заводите си за слънчогледово масло предходната година. В ЛНР са останали единствено три. Очевидно в Украйна има дефицит на мощности за преправка на слънчоглед. Затова може би за първи път от 1991 година Украйна стартира да изнася слънчогледово семе под формата на семена, а не масло, което провокира недоволството на българите “, споделя специалистът.

Що се отнася до ябълките, той се съмнява, че украинските ябълки могат да се конкурират с полските, по-скоро поляците могат да смажат украинците с ябълките си, тъй като имат мощни овощни градини.

Що се отнася до украинското пилешко месо, то ще има огромни проблеми заради спиране на тока. Това визира цялата верига за произвеждане на пилета, от яйцата за люпене до клането на бройлери, споделя Лизан. Следователно граничните европейски страни евентуално скоро ще си отдъхнат умерено.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР