Европейските акции се понижиха в ранната търговия в петък на

...
Европейските акции се понижиха в ранната търговия в петък на
Коментари Харесай

Червена вълна заля световните борси в края на седмицата*

Европейските акции се намалиха в ранната търговия в петък на фона на продължаващата неустановеност към евентуалното въздействие на разновидността Омикрон на ковид върху стопанската система, съобщи Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 регистрира спад от 1,27 пункта, или 0,27%, до 475,72 пункта, откакто вложителите се отдръпнаха от рисковите активи в очакване на данни за инфлацията в Съединени американски щати, които ще бъдат оповестени по-късно през днешния ден. Силен растеж на потребителските цени може да накара Федералния запас да затегне паричната си политика по-бързо

 Немският индикатор DAX се намали с 33,28 пункта, или 0,21%, до 15 605,98 пункта. Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 записва спад от 4,46 пункта, или 0,06%, до 7 316,8 пункта. Френският измерител CAC 40 се намали с 4,58 пункта, или 0,07%, до 7 003,65 пункта.

„ Смятаме, че пътят пред акциите ще бъде по-труден през идващите 12 месеца “, разяснява Мила Савова от Bank of America.

„ Реалната рентабилност на облигациите ще се увеличи от рекордно ниските си равнища, защото Фед става все по-агресивен и пазарът стартира да прави оценка в по-рязък от упования цикъл на повишение на лихвите. Тази композиция от закъснение на растежа и повишаване на действителната рентабилност на облигациите ще бъде основната тематика през идната година “, добави тя.

Същевременно с това се появи информация, че Европейската централна банка обмисля краткотрайно нарастване на проекта си за изкупуване на облигации, което да бъде оповестено на срещата й през идната седмица.

Като цяло STOXX 600 е на път да запише седмичен растеж от 2,6% след облагите при започване на седмицата, провокирани от данните, че разновидността Омикрон може да се окаже не толкоз рисков, колкото се очакваше.

Акциите на автомобилния колос Daimler AG поевиняха с 13,63% на фона на дебюта на Daimler Truck на Франкфуртската фондова борса, откакто подразделението бе отделено от главната компания.

Европейският авто показател SXAP се увеличи с 1,38%, макар данните, че продажбите на коли в Китай са намелели с 9,1% през ноември – седми следващ месец.

Акциите на Bayer нарастнаха с 1,76%, откакто съд в Калифорния постанови, че хербицидът Roundup не е предизвикал неходжкинов лимфом при жена, която съди компанията.

Цените на книжата на фирмите за доставка на храна Deliveroo и Just Eat Takeaway се намалиха надлежно с 1,73% и 1,10% на фона на опасенията, че решението на Европейската комисия за т.нар гиг стопанска система може да навреди на облагите.

Спад на Уолстрийт

Основните показатели на Нюйоркската фондова борса записаха намаления в четвъртък, поставяйки завършек на серията от три следващи сесии в зеления бранш, откакто търговците пренасочиха вниманието си към данните за инфлацията, които ще бъдат оповестени през днешния ден, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones остана на процедура без смяна, записвайки най-малък спад от под 1 пункт до 35 754,69 пункта. Широкообхватният индикатор Standard & Poor’s 500 се намали с 33,76 пункта, или 0,72%, до 4 667,45 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq изтри 269,62 пункта от цената си, или 1,71%, завършвайки сесията при равнище от 15 517,37 пункта. Въпреки тези резултати и трите показателя вървят към седмичен растеж.

Акциите се възвърнаха отчасти през последните дни, откакто пазарите бяха подтиквани от информацията, че разновидността Омикрон на ковид наподобява провокира по-леки признаци при заболяване.

„ Смятаме, че коронавирусът към момента е моторът зад придвижванията на вложителите “, разяснява Грег Басук, основен изпълнителен шеф на AXS Investments. „ Така че ние считаме, че вложителите освен си поемат мирис, само че и насочват вниманието си към стопански данни, с цел да преценяват накъде може да се движи Фед във връзка с евентуално по-бързо и по-голямо стесняване на тласъците “, добави той.

Акциите на фирмите, свързани с пътуванията, които през цялата седмица вървяха нагоре, записаха загуби. Цените на книжата на книжата на Norwegian Cruise Line, Carnival и United Airlines се намалиха надлежно с 1,65%, 1,64% и 1,79%. Акциите на Expedia и Booking Holdings поевтиняха надлежно с 1,53% и 1,72%.

Отделно, акциите на American Airlines поевтиняха с 0,49%, откакто компанията заяви, че към момента чака доставки на самолети Boeing Dreamliner. Цената на книжата Boeing се намали с 1,63%.

Тези придвижвания пристигнаха в очакване на данните за инфлацията. По-късно Министерството на труда на Съединени американски щати ще разгласява показателя на потребителските цени за ноември, като икономистите, интервюирани от Dow Jones, чакат темпът на напредък на годишна база да е достигнал 6,7%. Ако тази прогноза се осъществя, това ще е най-високата инфлация от юни 1982 година

Пазарите към този момент чакат висока инфлация, като някои икономисти предвиждат опцията тя да надвиши даже 7%.

Това, от своя страна, крие опасности Федералният запас да форсира стягането на паричната си политика. Очакванията са Фед да реагира на внезапен скок на инфлацията като разгласи през идната седмица, че ще стартира да отдръпва поддръжката си за стопанската система.

Първата стъпка ще бъде ускорение на намаляването на месечните покупки на облигации от централната банка, като пазарите чакат Фед да удвои на 30 милиарда $ на месец размера, с който ще свие тласъците. По-рано централната банка съобщи, че понижението ще бъде с по 15 милиарда $ на месец от актуалните месечни покупки на активи на стойност 120 милиарда $ - по 10 милиарда от държавните облигации и по 5 милиарда от ипотечни скъпи бумаги (MBS). Подобно стягане може да отвори врата пред повишение на лихвите напролет на 2022 година

Загуби в Азия

Водещите борсови показатели в Азиатско-тихоокеанския район записаха най-вече намаления в петък, до момента в който вложителите проучват риска от новия вид на ковид и чакат данните за инфлацията в Съединени американски щати, съобщи Си Ен Би Си.

Водещият показател на Токийска фондова борса Nikkei 225 регистрира спад от  287,7 пункта, или 1%, до 28 437,77 пункта.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite се намали с 6,69 пункта, или 0,18%, до 3 666,35 пункта.  докато по-малкият индикатор Shenzhen Composite напредна с 3,49 пункта, или 0,14%, до 2 546,65 пункта. Хонконгският измерител Hang Seng изтри 259,14 пункта от цената си, или 1,07%, достигайки равнище от 23 995,72 пункта.

Южнокорейският бенчмарк Kospi се намали с 19,34 пункта, или 0,64%, до 3 010,23 пункта.

В Австралия показателят ASX 200 записва спад от 31 пункта, или 0,42%, до 7 353,5 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха намаления в ранната търговия. Основният показател SOFIX записва спад от 6,41 пункта, или 1,03%, до 613,98 пункта. BGBX40 се намали с 0,73 пункта, или 0,52%, до 139,51 пункта. BGTR30 изтри 1,65 пункта от цената си, или 0,25%, достигайки равнище от 669,22 пункта. BGREIT се задържа на равнище от 164,30 пункта.

 

*Информацията е настояща към 13:10 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР