Европейската централна банка вероятно ще трябва отново да повиши разходите

...
Европейската централна банка вероятно ще трябва отново да повиши разходите
Коментари Харесай

Главният икономист на ЕЦБ настоява за още по-голямо увеличение на лихвите

Европейската централна банка евентуално ще би трябвало още веднъж да увеличи разноските по заемите след предстоящото нарастване идната седмица. Това съобщи основният икономист на ЕЦБ Филип Лейн, представен от Bloomberg. Той акцентира, че настоящата информация за главния инфлационен напън допуска, че ще бъде удачно лихвените проценти да се покачат още.

" Това, което ще създадем през месец май ще зависи значително от данните ", само че нищо не би трябвало да бъде на " автопилот ", разяснява шефът на ЕЦБ.

С тези си думи основният икономист на Европейската централна банка удостовери мнението на шефа на ЕЦБ Кристин Лагард, която миналата седмица съобщи, че ведомството ще бъде насила да продължи да покачва лихвите и след мартенското си съвещание.
 Снимка 595543
Източник:

Тя разказа нарастването през март като належащо и доста евентуално, като сподели, че чиновниците на ЕЦБ ще създадат всичко допустимо, с цел да охладят инфлацията до задачата от 2%.

Икономистите чакат на идното съвещание на 16 март ЕЦБ да увеличи референтния си лихвен % с половин процентен пункт. Служителите на регулатора към този момент усилиха лихвата по депозитите с 300 базисни пункта до 2,5%, като пазарите залагат, че тя ще доближи връх от 4%.

Филип Лейн подчертава над намаляването на ценовия напън от първични материали, икономическа интензивност и усложнения в доставките, отчасти обезщетени от разноските за храна и труд. Той очаква растежът на заплатите да подтиква главната инфлация тази година, като съгласно него " обективни " са нарастванията на заплатите от 4 до 5%.
 Българска народна банка: През януари порастват лихвите по заемите на бизнеса
Българска народна банка: През януари порастват лихвите по заемите на бизнеса

В същото време спадат лихвите по депозитите на семействата
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР