Европейската централна банка призова търговските банки от Еврозоната да не

...
Европейската централна банка призова търговските банки от Еврозоната да не
Коментари Харесай

ЕЦБ призова банките да не изплащат дивиденти до януари 2021 г.

Европейската централна банка прикани комерсиалните банки от Еврозоната да не изплащат дивиденти или бонуси до 1 януари 2021 година, съобщи Блумбърг.

Финансовата институция също по този начин изиска от банките да продължат да лимитират и противоположното изкупуване на акции до края на годината.

През март ЕЦБ за първи път изиска от банките да прекратят изплащането на дивиденти най-малко до октомври в опит да запазят част от капитала си на фона на ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид, които блокираха огромна част от стопанската система.

Оттогава до през днешния ден огромните европейски банки лобират за подновяването на изплащането на дивиденти в опит да покачат цената на своите акции, написа Блумбърг.

Въпреки че този ход се оказа много мъчителен за някои кредитори и техните вложители, централната банка го дефинира като добър компромис поради подхванатите от нея невиждани ограничения  срещу икономическата рецесия.

ЕЦБ добави, че ще преразгледа позицията си през четвъртото тримесечие, с цел да вземе поради икономическата среда, стабилността на финансовата система и способността на банките да възнамеряват бъдещите си финансови равнища.

„ След като несигурността,  която е причина за въвеждането на тези ограничения, банките с устойчиви финансови позиции могат да обмислят възобновяване на изплащането на дивиденти “, споделят от централната банка.

По-рано от ЕЦБ обявиха, че апела за неплащане на дивидентиот месец март е довел до предпазване 30 милиарда евро капитал в банковата система на Еврозоната. От ЕЦБ приканиха комерсиалните банки да се придържат непринудено към рекомендациите, само че подчертаха, че са подготвени да подхващат „ правно обвързващи ограничения ”, в случай че кредиторите не изпълнят настояванията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР