Европейската централна банка повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта

...
Европейската централна банка повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта
Коментари Харесай

Срещу инфлацията: ЕЦБ отново повиши лихвата, но с по-малка стъпка

Европейската централна банка увеличи лихвените проценти с 25 базисни пункта до 3.25%, както се очакваше в четвъртък, и съобщи, че ще спре реинвестирането на пари от падежиращ дълг в своята стратегия за закупуване на активи на стойност 3.2 трилиона евро от юли.

Централната банка на 20-те страни, които споделят еврото, към този момент е повишила лихвените проценти с общо 375 базисни пункта от предишния юли - най-бързият ритъм на стягане. Все още обаче са евентуални по-нататъшни дейности поради възходящия напън върху заплатите и цените, написа Ройтерс.

Повишаването на лихвения %, с по-малка стъпка след три поредни покачвания от по 50 базисни пункта, идва единствено дни откакто банковите данни в еврозоната демонстрираха най-големия спад в търсенето на заеми от повече от десетилетие. Това допуска, че предходните покачвания на лихвите са дали резултат и че политиките на ЕЦБ в този момент лимитират растежа.

За разлика от предходните покачвания на главната рента, в четвъртък банката не даде насоки за бъдещи дейности.

" Управителният съвет ще продължи да следва метод, подвластен от данните, за установяване на подобаващото равнище и дълготрайност на ограничаването ", се споделя в изказване на ЕЦБ.

" Решенията за лихвените проценти ще продължат да се основават на оценка на вероятностите за инфлация в светлината на постъпващите стопански и финансови данни, динамичността на главната инфлация и силата на трансмисията на паричната политика ", прибавят от Франкфурт.

Политиците бяха разграничени в навечерието на срещата на борда на ЕЦБ дали лихвата ще бъде вдигната с 25 или с 50 базисни точки, само че пазарите и икономистите бяха заложили в преобладаващата си част на по-малкото нарастване след меките данни през последните седмици и сходно закъснение от други огромни централни банки.

В поддръжка на аргумента за по-малък ход на повишаване на лихвата, стопанската система на еврозоната едвам означи растеж през последното тримесечие и банките стегнаха достъпа до заеми, повишавайки риска сходна наклонност да се трансформира в пълномащабна кредитна рецесия и да задържи още повече растежа.

Инфлацията спря да се усилва

Базовата инфлация също спря да пораства - най-малко за момента, отбелязва Ройтерс.

В допълнение към аргумента за нерешителност, множеството огромни централни банки по света в този момент се движат на стъпки от 25 базисни пункта след огромни скокове по-рано, а Федералният запас на Съединени американски щати даже алармира в сряда, че може да спре.

 Растящите лихви са Растящите лихви са " котва ", удържаща стремежа на бюджетните илюзии

" Постъпващата информация в общи линии поддържа оценката на средносрочната инфлационна вероятност, която Управителният съвет образува на предходното си съвещание ", споделиха от ЕЦБ.

Подобно на други централни банки като английската, ЕЦБ към момента счита, че повишението на лихвата ще продължи през лятото, защото може да отнеме години, до момента в който инфлацията се върне към равнищата от 2% - публично оповестената цел на ЕЦБ.

Въпреки че общата инфлация спадна внезапно от двуцифрените стойности, достигнати предходната есен, главният ценови напън към момента се усилва, което допуска, че растежът на цените може да се стабилизира над задачата на ЕЦБ, в случай че банката не увеличи още повече лихвата.

Тези опасности се изострят от свития пазар на труда, изключително откакто растежът на заплатите е по-бърз от планувания и равнището на безработица е паднало до най-ниското си равнище макар съвсем рецесионната среда, написа Ройтерс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР