Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да сложи край на дългогодишните

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да сложи край на дългогодишните
Коментари Харесай

ЕЦБ трябва да прекрати усилията за стимулиране на еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) би трябвало да постави завършек на дългогодишните си старания за стимулиране на еврозоната, макар неотдавнашното закъснение на растежа в Европейски Съюз и възходящите стопански опасности , сподели един от членовете на борда на институцията в AFP.

" Време е последователно да се възстановява паричната политика ", сподели Сабине Лаутеншлегер.

Тя сподели, че до момента в който икономическите данни демонстрират " по-слаби от предстоящото " условия за еврозоната, " икономическият напредък е като цяло в границите на нашите прогнози ".

Тя добави, че е уверена, че основаната в Франкфурт ЕЦБ ще реализира задачата си за инфлация покрай, само че под 2,0%.

Приемливият напредък убеди доста от основателите на политиката на ЕЦБ, че най-сетне банката може да приключи всеобщите покупки на държавни и корпоративни облигации, което оказа помощ да се изплатят паричните средства посредством финансовата система на еврозоната и в действителната стопанска система на региона.

Купуването на облигации през последните три години коства общо 2,6 трилиона евро.

Сега, когато ЕЦБ е подготвена да постави завършек на схемата, през последните месеци се появиха опасения за опасности, като възможният Brexit без договорка или търговски спор сред Брюксел и Вашингтон.

Но Лаутеншлегер сподели, " сега не виждам нищо, което би могло да промени тази оценка " - да се постави завършек на пазаруването на облигации - преди срещата на шефовете на ЕЦБ на 13 декември.

Разширяването на програмата за закупуване " няма да докара до обилни спомагателни изгоди, само че ще усили негативните странични резултати ", сподели тя.

Когато се комбинира с други ограничения като исторически ниски лихвени проценти, дълготрайни заеми за банките и седмични доставки на ликвидност на финансови институции, " реинвестициите ще работят като задоволителен тласък ", предвижда Лаутеншлегер

Гледайки напред, немският банкер чака лихвените проценти да набъбнат " през лятото (средата на 2019 г.) или през есента, според от получените входящи данни ".

Отдавна има апели да се постави завършек на пазаруването на облигации допустимо най-скоро, Лаутеншлагер добави, че по принцип количественото облекчение или пазаруването на облигации " не би трябвало да бъде част от естествения инструментариум на политиката ".

" Трябва да бъде инструмент на последна опция, да се употребява единствено когато съществува очевиден риск от дефлация ".

В същото време, до момента в който ЕЦБ претегля излизането си от парични тласъци, банката деликатно следи стопанската система на третата по мощ страна в еврозоната – Италия.

Проектобюджетът от Рим, който ще усили недостига на страната, бе отритнат от Брюксел, като европейските публични представители обявиха, че това няма да подтиква растежа и няма да понижи солидния дълг на страната.

Като заместник-председател на Единния контролен механизъм (ЕНМ) – олтанът за банков контрол на банката – Лаутеншлегер съобщи, че следи " измененията и рисковете в макроикономическата среда " за италианските кредитори.

" Като цяло италианската банкова система стана по-устойчива ", откогато ЕНМ стартира работа през 2014 година, сподели тя.

Но финансовите компании в Италия и другаде би трябвало да изминат дълъг път, с цел да понижат размера на така наречен необслужвани заеми, при които заемополучателят изостава с изплащането на средства, в своя баланс, призна Лаутеншлегер.

Необслужваните заеми „ ще ни ни занимават през идващите години ", сподели тя, макар петгодишния непрекъснат напредък в еврозоната.

Сборът от неприятни заеми на ЕЦБ в еврозоната е 680 милиарда евро.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР