Европейската транспортна комисия за пътна безопасност (ETSC) призовава ЕС и

...
Европейската транспортна комисия за пътна безопасност (ETSC) призовава ЕС и
Коментари Харесай

В името на безопасността: Всички нови мотоциклети да бъдат с ABS

Европейската транспортна комисия за пътна сигурност (ETSC) приканва Европейски Съюз и локалните държавни управления в Европа да вземат решение за наложителното консолидиране на спирачна антиблокираща система (ABS) във всички нови мотоциклети, които се пускат в продажба.

Според изследване на ETSC, през 2021 година, до момента в който са управлявали своите мотоциклети, животът си са изгубили съвсем 4000 (3891) индивида, като 90% от тях са били мъже. От комисията разясняват, че въпреки и този индикатор да е с 25% по-добър спрямо предходното десетилетие, смъртните случаи на пътя в другите категории са се намалили с към 33%.

" Минималната целесъобразна възраст за каране на мотопед в Европейски Съюз към този момент е 16 години, само че в няколко страни към момента е допустимо да се кара на 14-годишна възраст, без да се поставя на практика изпит ", анонсират от Европейската транспортна комисия за пътна сигурност, като подчертават върху това, че практическият изпит би трябвало да бъде наложителен и всички страни би трябвало да ползват целесъобразната минимална възраст от 16 или повече години.

Други рекомендации, които насочат от ETSC към законотворците в Европейски Съюз са свързани със:
-задължителен механически обзор по време на който машините да бъдат проверявани и за противозаконни доработки за насърчаване на по-висока скорост
-по-добро използване на рестриктивните мерки на скоростта, използвани за мотоциклетистите, като се вземе поради фактът, че мотоциклетистите покриват лицата си с каски, тъй че не могат да бъдат разпознати в страни, които изискват идентификация на водача/ездача при налагане на наказания
-подобрение в практиките по използването на защитни каски
-подобрение в системите за различаване на мотоциклети при производителите на коли, ванове и камиони
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР