Европейската прокуратура ще започне работа от 1 юни, съобщи зам.-председателят

...
Европейската прокуратура ще започне работа от 1 юни, съобщи зам.-председателят
Коментари Харесай

Европейската прокуратура започва работа от 1 юни

Европейската прокуратура ще стартира работа от 1 юни, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

По нейните думи по този начин Европейски Съюз ще има първата самостоятелна работа за следствие на закононарушения против европейския бюджет. Тя означи, че прокуратурата на Европейски Съюз ще способства за това бюджетът да носи изгода за жителите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Прокуратурата на Европейски Съюз ще разполага с 45 милиона евро за своята активност. Досега от 22 участващи страни единствено Словения не е показала претенденти за прокурори в Европейската прокуратура. От шест страни до момента няма назначени прокурори, определени всред показаните претенденти.

В прокуратурата на Европейски Съюз вземат участие Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия. От България бяха препоръчани 10 и утвърдени четирима прокурори, трима от които към този момент са постъпили на работа.

Назначените прокурори поставят клетва да извършват длъжността си при изискванията на цялостна самостоятелност в полза на Европейски Съюз, да не търсят и да не одобряват инструкции от външна мощ и да съблюдават задължението за дискретност във връзка с всяка информация, с която прокуратурата разполага. Новата прокуратура ще води следствия, наказателно гонене и ще предава на съд причинителите на закононарушения против общите финансови ползи.

В известие на Европейска комисия се отбелязва, че тези закононарушения включват измами, свързани с разноски и приходи; измами, свързани с Данък добавена стойност (ако засягат най-малко две страни от Европейски Съюз и са на стойност над 10 милиона евро); пране на пари, добити посредством измами с бюджета на ЕС; дейна и пасивна корупция или присвоявания, които засягат финансовите ползи на ЕС; присъединяване в незаконна организация, в случай че нейната активност е ориентирана към осъществяване на закононарушения против европейския бюджет.

Новата прокуратура ще добавя работата на други служби Европейски Съюз, като ОЛАФ, Евроюст и Европол. Очаква се Европейската прокуратура да проверява към 3000 случая годишно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР