Европейската прокуратура извърши 25 обиска и други разследващи действия в

...
Европейската прокуратура извърши 25 обиска и други разследващи действия в
Коментари Харесай

Кьовеши погна компания у нас за измама с ДДС за €19 млн.

Европейската прокуратура извърши 25 обиска и други проверяващи дейности в 6 страни членки на Европейски Съюз, измежду които България, поради хипотетична машинация с Данък добавена стойност на стойност 19 милиона евро.

Измамата е обвързвана с вноса на мобилни телефони втора ръка от Хонконг, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Съединени американски щати, оповестиха от инсситуцията, ръководена от Лаура Кьовеши.

Операцията под кодовото наименование „ Акордеон “ е ръководена от Европейската прокуратура в Мюнхен. Тя е извършена в България, Германия, Италия, Малта, Нидерландия и Словения.

Конфискувани са огромен брой документи, електронни устройства и доказателствени материали. Иззети са също 31 500 в брой и криптовалута на стойност 40 000 евро. Замразени са няколко банкови сметки, като са иззети минимум 88 000 евро.

Става дума за незаконна скица, при която компании в няколко страни членки посредством машинация желали понижение на Данък добавена стойност от продажбата на мобилни телефони втора ръка за нелегално увеличение на пемалбите. Устройствата били внасяни от Съединени американски щати и други страни отвън Европейски Съюз.

Обикновено при продажбата на артикули втора ръка, закупени от частни лица в Европейски Съюз или от продавачи, които към този момент са платили цялостния Данък добавена стойност за тези артикули, препродавачът може да ползва така наречен скица за пределно данъчно облагане при удловията на съответстващото законодателство. В такива случаи препродавачът би трябвало да заплаща Данък добавена стойност единствено за чистата облага, т.е. разликата сред платената за стоката цена и цената, на която тя е продадена, а не за цялостната продажна цена на стоката. Подозренията обаче са, че разследваните компании ползвали клаузата нелегално, като налагали понижен вместо цялостен Данък добавена стойност. Предполагаемата машинация разрешила продажбата на мобилни телефони на по-ниска пазарна цена, като по този начин се стигнало до нелоялна конкуренция.

Четирима обвинени работили дружно за машинация на данъчните органи в България, Германия и Слования в интервала 2019-2022 година Измамата била с Данък добавена стойност, който трябвало да бъде натрапен върху смарт телефоните, импортирани от Съединени американски щати и други страни. Това ставало посредством основаване на верига от компании, занимаващи се с на пръв взор законна доставка на артикули в границите на Европейски Съюз. Прилагано било „ триъгълно “ изключение на преводите от облагане с Данък добавена стойност до крайната дестинация. Компаниите се възползвали от обстоятелството, че във веригата преводи взели участие няколко национални органа в страните от Европейски Съюз. Така се стигало до пределното облагане, въпреки да било известно, че критериите за него не са изпълнени.

Замесените в измамите компании са основани в България, Словения и Германия. Те се ръководят от четири лица, които са разследвани.

Компанията в Словения купувала смарт телефоните от Хонконг, ОАЕ и Съединени американски щати, а по-късно ги продавала на компания в България. След това апаратите били продавани на разследваната компания в Германия при пределно облагане. То било прилагано и при продажбата на стоката за крайните консуматори в Италия, Финландия, Полша и Швеция.

Разследваните са обвинени, че са направили измами с Данък добавена стойност у нас, в Германия и Словения на обща стойност 19 милиона евро. Някои от противозаконните облаги били скрити в банкови сметки в други страни от Европейски Съюз.

Разследването се води с поддръжката на Европол и службата за следствие на укриването на налози в Мюнхен.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР