Европейската прокуратура (EPPO) е поела разследването на твърденията за извършено

...
Европейската прокуратура (EPPO) е поела разследването на твърденията за извършено
Коментари Харесай

Европрокуратурата пое разследването срещу Pfizer за COVID-ваксините

Европейската прокуратура (EPPO) е поела следствието на изказванията за осъществено закононарушение по време на договарянето на COVID-ваксините от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и основния изпълнителен шеф на Pfizer Алберт Бурла, заяви POLITICO. Предполагаемите закононарушения са интервенция в обществени функционалности, заличаване на SMS, корупция и спор на ползи във връзка със договорка на стойностприблизително 20 милиарда евро и наречена Pfizergate

Разследването беше стартирано от белгийските правосъдни управляващи в Лиеж при започване на 2023 година след тъжба, подадена от локалния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се причислиха унгарското и полското държавно управление (въпреки че последното е в развой на отдръпване на жалбата си след изборната победа на държавното управление, водено от Доналд Туск).

В жалбата на Балдан се приказва за хипотетична замяна на текстови известия сред Фон дер Лайен и Бурла в навечерието на най-голямата договорка за ваксина в Европейски Съюз по време на в разгара на пандемията от COVID-19. Това следствие може доста да тормози ръководителя на Европейска комисия, защото EPPO има право да изземе телефони и други материали от офиси на Комисията или в други страни в Европа. Засега Европейска комисия отхвърля да разкрие наличието на текстовите известия, нито даже да удостовери съществуването им.

Сделката, контрактувана в разгара на пандемията през 2021 година, в началото се разглеждаше като успех за Фон дер Лайен. Огромното количество закупени ваксини обаче провокира доста въпроси, като се има поради, че са унищожени дози минимум за 4 милиарда евро.

През 2022 година EPPO разгласи, че преглежда по-общо доставките на ваксини в Европейски Съюз, само че това е първият път, когато следствието е обвързвано категорично с Pfizergate.

Разследването се преплита с делата, заведени от Pfizer против Унгария и Полша за веизвършени заплащания след прекъсване на доставките. Двете страни са се позовали на свръхпредлагането на ваксини и финансовото напрежение от войната в Украйна.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР