Европейската комисия започна неизползвана процедура срещу Унгария, която може да

...
Европейската комисия започна неизползвана процедура срещу Унгария, която може да
Коментари Харесай

ЕС изчака изборите в Унгария и предприе спиране на евросредствата

Европейската комисия стартира неизползвана процедура против Унгария, която може да докара до прекъсване на евросредствата поради нарушение на демократичните стандарти.

Информацията идва два дни откакто консервативната партия ФИДЕС на унгарския министър председател Виктор Орбан завоюва парламентарните избори с огромно болшинство, написа.

Европейската комисия ще изпрати публично уведомително писмо за пускане на новия механизъм за господство на закона, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Механизмът беше основан през 2020 година след среща на върха в разгара на пандемията, на която страните членки реализираха сложен компромис за поемането на общ дълг за възобновяване на Европейски Съюз от Covid рецесията.

Отпускането на средствата беше обвързано със спазването на правилата на правовата страна. Унгария и Полша внесоха тъжба в Съда на Европейски Съюз против механизма, само че тя беше отхвърлена.

Това отвори пътя на Еврокомисията да стартира процедура против Унгария поради противоречивата ѝ система за публични поръчки, спор на ползи и корупция.

Европейска комисия от месеци е подложена на напън от Европейския парламент да приложи механизма против Полша и Унгария.

В отговор унгарското държавно управление упрекна Брюксел, че прави неточност.

Началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан - Гергей Гуяш, прикани Европейската комисия да не санкционира унгарските гласоподаватели за избора им на парламентарния избор в неделя, когато ръководещата партия ФИДЕС завоюва болшинство.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР