Европейската комисия започна изграждането на Европейски здравен съюз, като излезе

...
Европейската комисия започна изграждането на Европейски здравен съюз, като излезе
Коментари Харесай

ЕК започна изграждането на Европейски здравен съюз |

Европейската комисия стартира построяването на Европейски здравен съюз, като излезе с предложения за укрепването на рамката на Европейски Съюз за здравната сигурност и за усилването на ролята на основните организации на Европейски Съюз в спешни обстановки.

" Нашата цел е да защитим здравето на всички европейски жители. Пандемията от ковид сподели нуждата от повече съгласуваност в Европейски Съюз, от по-устойчиви здравни системи и по-добра готовност за бъдещи рецесии. Променяме метода, по който се противопоставяме на трансграничните закани за здравето. Днес започваме да построяваме Европейски здравен съюз, с цел да можем при рецесия да защитим жителите с висококачествени грижи и да осигурим на Съюза и на неговите страни членки благоприятни условия да предотвратяват и ръководят изключителните здравни обстановки, които засягат цяла Европа ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

По-солидната рамка на Европейски Съюз за здравна сигурност ще включва основаването на проект на Европейски Съюз за подготвеност при пандемия, построяването на укрепена и интегрирана система за наблюдаване, докладването на индикаторите на здравните системи (наличност на болнични кревати, потенциал за профилирана терапия и интензивно лекуване, брой медицински подготвен личен състав и др.) и засилена съгласуваност при положение на рецесия във връзка с доставките на артикули.

Комисията предложи и засилването на ролята на основните организации на Европейски Съюз, по-специално на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC) и Европейската организация по медикаментите (EMA). Това ще стане посредством увеличението на пълномощия им. 

Центърът за профилактика и надзор върху болесттите ще може да оказва поддръжка на Комисията и страните членки при епидемиологичното наблюдаване посредством интегрираните системи, готовността и планирането на реакцията, изготвянето на рекомендации и разновидности за ръководство на риска, капацитетът за активизиране и потребление на Работната група на Европейски Съюз по въпросите на опазването на здравето, както и за изграждане на мрежа от референтни лаборатории.

Европейската организация по медикаментите ще координира дейностите, които ще бъдат подхванати в границите на Съюза. Тя ще следи и ще дава отговор за овладяваното на риска от дефицит на сериозни медикаменти и медицински произведения, ще дава научни съвещания по отношение на медикаменти, които могат да имат капацитет за лекуване, предварителна защита или диагностициране на болести. Тя ще координира изследванията за следене на успеваемостта и сигурността на имунизациите и клиничните проучвания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР