Европейската комисия връчи официално оценките на първите национални планове за

...
Коментари Харесай

Брюксел одобри плановете за възстановяване на пет държави

Европейската комисия връчи публично оценките на първите национални проекти за възобновяване. Зелена светлина получиха Испания, Португалия, Гърция, Дания и Люксембург. Договореният предходната година оздравителен фонд на Европейски Съюз, наименуван NextGenerationEU, в размер от 800 милиарда евро е залог, че огромните разноски за цели като енергиен преход и цифровизация могат да попречат на блока да повтори грешките след международната финансова рецесия през 2008 година, когато възобновяване изостана от това на Съединени американски щати.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен персонално връчи оценките на проектите на министър председателите на страните. Положителна оценка от Европейската комисия е наложително изискване, с цел да бъдат утвърдени от страните членки и по-късно да получат контрактуваното финансиране.

Португалия беше първата страна, която подава проекта си, следвана от Германия, Гърция, Франция, Полша и Люксембург. Сега следва петте проекта да бъдат импортирани в съвета, който ще има един месец да ги утвърди. От първите пет страни Португалия и Гърция желаят и безплатна помощ, и заеми, а Испания, Дания и Люксембург аплайват единствено за грантове.

В началото на седмицата Брюксел получи 20 милиарда евро от финансовите пазари след пласирането на облигации, с цел да стартира да финансира програмата за възобновяване. Това е съвсем половината от предплатената сума, която би трябвало да се преведе на сполучливо защитилите проектите си за промени и планове страни до края на годината, която е към 45 милиарда евро. Европейска комисия чака финансирането на първите страни да стартира от юли.

До момента 23 страни са подали националните си проекти за възобновяване и резистентност за оценка. Брюксел ги прави оценка по 11 критерия, измежду които допустимост на плановете, заделяне на най-малко 37% от тях за зелен преход и 20% за цифровизация, вземане предвид с рекомендациите, дадени на обособените страни по линия на Европейския учебен срок. България, Малта, Естония и Нидерландия са единствените, които още не са предали проектите си в Брюксел, което ще забави финансирането на стратегиите им за възобновяване.

Съдбата на програмата ще бъде решена значително от представянето на огромни бенефициенти като Испания, която предходната година претърпя най-големия спад заради корона рецесията. Испанската стопанска система се сви с 10.8% през 2020 година и се чака да получи към 70 милиарда евро безплатни средства и 70 милиарда евро заеми до 2026 година Португалия чака да получи достъп до 14 милиарда евро безплатни средства и 2.6 милиарда евро заеми.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР