Европейската комисия внесе днес допълнителни разяснения за очакванията си към

...
Европейската комисия внесе днес допълнителни разяснения за очакванията си към
Коментари Харесай

Чакаме милиардите от Брюксел. Кога и как

Европейската комисия внесе през днешния ден спомагателни уточнения за упованията си към наличието на проектите на страните от Европейски Съюз за възобновяване на стопанската система от последствията от пандемията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Комисията отбелязва, че ще прави оценка проектите по 11 индикатора, измежду които са осъществяването на рекомендациите й за стопански промени.

37 на 100 от сумите, залегнали в проектите, би трябвало да бъдат ориентирани към запазване на природата, 20 на 100 за цифровизация, а останалите - за работни места и подсилване на институциите и обществото.

Комисията посочи, че дава препоръки на държавните управления по какъв начин да приготвят черновите, с цел да се избегне авансово допускането на несъответствия.

Предвижда се при одобряването на проектите да бъдат предплатено обезпечени 13 на 100 от плануваните бюджетни суми.

Ако проектите бъдат утвърдени в точния момент и в случай че бъде въведено законодателството за нови европейски налози, първите заплащания може да се чакат от средата на годината.

Държавите, които предадат по-късно проектите си, реалистично могат да получат първите средства през есента, сподели неотдавна по БНР зам.-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис.

За да стартират заплащанията, Европейска комисия би трябвало да се произнесе в период от два месеца от приемането на проекта от дадена страна. След това Съветът на Европейски Съюз в период от един месец следва да утвърди предлагането на комисията за изплащането на сумите към страните.

Комисията отбелязва, че разноските по проектите ще бъдат следени от ОЛАФ, Сметната палата на Европейски Съюз и от Европейската прокуратура.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР