Европейската комисия увери Италия, че извънредните й разходи за борба

...
Европейската комисия увери Италия, че извънредните й разходи за борба
Коментари Харесай

ЕК: Италианските разходи заради вируса се изключват в оценката за бюджетните правила

Европейската комисия увери Италия, че изключителните й разноски за битка с епидемията от ковид ще бъдат изключени от оценката дали бюджетният недостиг на страната дава отговор на европейските правила, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Това се споделя в писмо на заместник-председателя на комисията Валдис Домбровскис и еврокомисаря за стопанската система Паоло Джентилони, изпратено до италианския министър на финансите Роберто Гуалтери и оповестено в уеб страницата на италианското ведомство.

Тази седмица Гуалтери съобщи, че Рим ще похарчи към 7,5 милиарда евро за противопоставяне на резултата от епидемията в най-силно наранена европейска страна. По думите му това ще усили бюджетния недостиг до 2,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт по отношение на заложените от държавното управление 2,2 на 100, написа Българска телеграфна агенция.

В писмото двамата европейски ръководители твърдят, че при годишната си оценка на националните бюджети комисията ще прояви внимание към нуждата страните членки да ползват незабавни ограничения за запазване на спокойствието и здравето на жителите и за намаляване на негативното влияние на епидемията от ковид върху икономическия напредък.

Още в края на февруари комисията разгласи, че в европейския Пакт за непоклатимост и напредък има клаузи за гъвкавото му използване при изключителни условия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР