Европейската комисия ще предприеме всички мерки, които са на нейно

...
Европейската комисия ще предприеме всички мерки, които са на нейно
Коментари Харесай

Брюксел е готов да действа с всички средства, ако в Румъния продължи отстъплението от върховенството на закона

Европейската комисия ще предприеме всички ограничения, които са на нейно разположение, в случай че обстановката в Румъния с върховенството на закона не се промени. Това съобщи еврокомисарят по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова в Европейския парламент. По време на дебата по тематиката имаше рецензии за отсъствието на зам.-председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс, отговарящ за върховенството на закона, както и на представител на румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз (държавите членки). Имаше и обвинявания сред политическите групи, че дебатът не е действителен, а е част от предизборна акция на фона на наближаващите избори за Европарламент през май.

" Комисията доста ясно сподели, че ще следи развиването на върховенството на закона в Румъния. Реформата в Румъния би трябвало да продължи, това значи, че тя би трябвало да продължи напред, а не да се връща, да не се заплашва постигнатия прогрес през последните години ", акцентира Йоурова. Тя уточни, че Еврокомисията е положила огромни старания и е работила с мин.-председателя на Румъния Виорика Дънчила. " В градивния разговор Еврокомисията сподели, че би трябвало да има съответни дейности, единствено думи на са задоволителни , колкото по-бързо, толкоз по-добре. Европейската комисия не можа да стигне до заключението. че Румъния се е върнала на верния път. Европейската комисия ще предприеме всички ограничения, които са на нейно разположение, в случай че обстановката продължи по този метод ", добави тя.

Йоурова означи, че през ноември са били направени рекомендации, които не са били последвани. " Последните законодателни развития будят угриженост, че румънското законодателство не е в унисон с европейското. Това подкопава доверието в държавното управление. Пример са и последните постановления, издадени от румънското държавно управление ", добави еврокомисарят.

Като мотив за терзание тя уточни вероятните промени на наказателния и наказателно- процесуалния кодекс и съобщи, че тези въпроси би трябвало да се приготвят доста деликатно с консултация с всички страни, в това число с магистратите, и всяко деяние би трябвало да е в унисон с интернационалните отговорности, европейското право и рекомендациите за битка с корупцията.

" Процесът е доста сензитивен. Може да сътвори систематична безотговорност на хора на високи позиции ", добави Йоурова, като предизвести за ограничения, които биха могли да доведат до интервенция в независимостта на правосъдната система. Еврокомисарят обърна внимание и на спорната процедура за номинация на основен прокурор и прокурор за битката с корупцията. " Ситуацията е доста променлива Европейската комисия би трябвало да работи и, в случай че се наложи, ще работи с всички налични принадлежности ", добави тя, отбелязвайки, че не е късно Румъния да предприеме нужните промени.

Тя акцентира, че Еврокомисията не се меси в съответни каузи, а преглежда ситуацията в законодателството, в системата и по тази причина взима отношение по законодателните промени, осъществени неотдавна. Кумулативният им резултат може да докара до нарушение на правилата на правовата страна в Румъния, разяснява Йоурова.

Евродепутатът Ингеборг Гресле (Германия, Европейска национална партия) сподели, че това, което си е разрешила за момента Румъния, не си е разрешавала нито една друга страна членка . Според нея ограничения е трябвало да се вземат по-рано. Като такива тя уточни прекъсване на средствата и задействане на процедура по чл 7 (такава има против Полша и Унгария).

Гресле означи, че хора на високи позиции в Румъния са подведени под отговорност и тези проблеми би трябвало да бъдат осветлени. Евродепутатът обърна внимание и на случая с претендента за ръководител на европейската прокуратура Лаура Кьовеши. Тя бе сложена под напън, съветът вместо да реагира, се пробва да насърчи Румъния, френският претендент не би трябвало да бъде приоритизиран, акцентира Гресле.

Европейският парламент поддържа Лаура Кодруца Кьовеши, която оглавяваше Националната дирекция за битка с корупцията в Румъния. Румънското държавно управление интензивно лобираше против Кьовеши при диалозите сред страните членки и те поддържаха френския претендент за поста.

Йозеф Вайденголцер (Австрия; С&Д) уточни: " не трябва да поучаваме, само че общите правила и на върховенството на закона би трябвало да се укрепят с разговор, единствено по този начин изтокът и западът ще се сплотят ".

Бившият правосъден министър на Румъния и сегашен евродепутат Моника Маковей (Европейски консерватори и реформисти) разяснява, че " група корумпирани политици и най-много водени от господин Драгня (лидерът на ръководещата партия Ливиу Драгня – бел.ред.), против който има присъда и отново е в съда, тези хора не съблюдават законодателството, те го трансформират, те подчиняват съда на политиката . Инвестиционните средства отиват в подкупи, унищожават демокрацията, корумпирани политици се измъкват от присъда. Всеки самичък ли ще се избавя... Хвърлят се против нас запалителни средства, само че ние вървим по пътя към Европа. Страната е изпълнена с обезсърчение. Малцина държат властта в ръцете си. Румъния се трансформира в незаконна тирания, 4 млн. напуснаха страната последните години ".

Софи ин`т Велд (АЛДЕ; Холандия) разяснява, че тези диспути се трансформират в политически въпрос, само че става дума за полезностите в член 2 в учредителния контракт на Европейски Съюз ". Тя акцентира, че АЛДЕ се дистанцира от румънската си партия членка, която е част от обединението в страната и желае да я отхвърли от политическото семейство.

Юдит Саргентини (Зелени/Европейски свободен алианс; Холандия), чийто отчет задейства най-сериозната наказателна процедура на Европейски Съюз против Унгария през септември предходната година, сподели, че румънското председателство и румънското държавно управление не плануват разглеждане на отчета за Унгария.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР