Европейската комисия съобщи, че проверява сигналите за съществуването на картел

...
Европейската комисия съобщи, че проверява сигналите за съществуването на картел
Коментари Харесай

ЕК проверява има ли картел между големите германски автомобилостроители

Европейската комисия заяви, че ревизира сигналите за съществуването на картел сред огромните немски автомобилостроители, съобщи Франс прес.

"Европейската комисия и немското бюро за битка с картелите получиха сведения " за възможен картел сред немските автомобилостроители Фолксваген (Volkswagen), Ауди (Audi), Порше (Porsche), Бе Ем Ве (BMW) и Даймлер (Daimler), "които се изследват от Комисията ", заяви Европейска комисия.

"На този стадий ще е преждевременно да се вършат повече догатки. Европейската комисия и националните управляващи по въпросите на конкуренцията са в тясно съдействие по този вид каузи ", добави представител на Европейска комисия.

След инспекцията Европейската комисия ще реши дали да стартира следствие, което може да трае години, преди да бъде наложена финансова глоба.

Вчера немският седмичник "Шпигел " разгласи, че Фолксваген, Ауди, Порше, Бе Ем Ве и Даймлер са образували картел още през 90-те години и са съгласували да вземем за пример ограничението на нездравословни излъчвания при дизеловите коли.

"Шпигел " се базира на документ, който Фолксваген е подал пред антимонополните управляващи през юли 2016 година В него се показва, че има съмнение за дейности, нарушаващи антимонополното законодателство. Според седмичника Даймлер също е направил сходно непринудено признание.

Политиката на Европейска комисия предизвиква компаниите сами да й предават вътрешни доказателства за съществуването на картел. Първата компания член на картел, която непринудено се разкрие, заобикаля санкцията.

На 19 юли 2016 година Европейската комисия наложи санкция от 2,93 милиарда евро на четири европейски компании за произвеждане на камиони по обвиняване, че те в продължение на 14 години се договаряли между тях на какви цени да продават камионите си, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР