Европейската комисия съобщи, че е започнала внезапни проверки на дружества

...
Европейската комисия съобщи, че е започнала внезапни проверки на дружества
Коментари Харесай

ЕС проверява водещи фирми за гуми по подозрение за създаване на картел

Европейската комисия заяви, че е почнала неочаквани инспекции на сдружения за произвеждане на гуми в няколко страни от Европейски Съюз след съмнения за ценови сговор, съобщи Агенция Франс Прес.

Френската Michelin, американската Goodyear и немската Continental бяха измежду фирмите, които потвърдиха, че са били проверявани.

Комисията, мощният антитръстов орган на 27-те страни от общността, изрази угриженост, че измежду тестваните компании може да е имало съгласуване на цените.

Комисията не назова имената на компаниите, нито заяви в кои страни са направили обискиразследващите, към които са се включили органите за защита на конкуренцията на всяка наранена държава-членка.

Френската компания Michelin съобщи, че е била проверявана, само че побърза да отхвърли да е взела участие в антиконкурентни практики.

Говорител на Continental сподели: " Можем да потвърдим, че от през днешния ден в Continental в Германия се организират следствия от страна на европейските антитръстови органи. "

Goodyear също разгласи, че е имало инспекции в нейните европейски обекти.

" Твърде рано е да се спекулира какво тъкмо може да се е случило, само че ние оказваме цялостно подпомагане на управляващите ", оповестиха от компанията.

Nokian Tyres също удостовери инспекцията в централата си в Нокия, Финландия, и добави, че " оказва цялостно подпомагане на управляващите ".

Инспекциите не значат, че фирмите са считани за отговорни за антиконкурентно държание.

Въпросните артикули са нови гуми за замяна за леки коли, микробуси, камиони и рейсове, продавани в Европейското икономическо пространство (ЕИП), се сподели в изказване на Комисията.

ЕИП включва 27-те държави-членки на Европейски Съюз, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Комисията ревизира изказванията, че фирмите са нарушили разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията, които не разрешават картелите и ограничаващите бизнес практики.

Ако след това проверяваните компании бъдат приети за отговорни в нарушение на антитръстовите правила, те рискуват да бъдат санкционирани с огромни суми, само че могат да получат имунитет, в случай че сътрудничат на комисията.

Не съществува краен период, в който Комисията би трябвало да завърши следствието си.

Съобщението засегна акциите на фирмите за произвеждане на гуми. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР