Европейската комисия разкри в четвъртък, че е наложила глоба от

...
Европейската комисия разкри в четвъртък, че е наложила глоба от
Коментари Харесай

ЕК глоби с 371 млн. евро банки заради картел при търговия с еврооблигации



Европейската комисия разкри в четвъртък, че е наложила санкция от 371 милиона евро на банките Nomura Holdings, UBS Group и UniCredit поради присъединяване им в " картелна група от търговци на първичния и вторичния пазар за европейски държавни облигации ".

Комисията също по този начин откри, че финансовите институции Bank of America, Natixis, National Westminster Bank (бившата RBS)  и Portigon Financial Services (бившата WestLB) също са нарушили антитръстовите правила на Европейски Съюз, само че не са получили финансови наказания.

NatWest избегна санкция, защото предизвести надзорния орган на Европейски Съюз в региона на конкуренцията за съществуването на сходен картел.

Bank of America и Natixis също не бяха санкционирани, защото тяхното нарушаване е било отвън давностния период за налагане на санкции, сподели Комисията.

Според Европейска комисия банката Portigon, юридическият и стопански правоприемник на WestLB, е получил нулева санкция, защото не е генерирала чист оборот през последната бизнес година, което е послужило като ограничаване за налагането на санкция.
Европейска комисия съобщи, че всички тези седем банки " са взели участие в картел посредством група търговци, работещи в техните отдели за търговията с еврооблигации и опериращи в затворен поверителен кръг сред 2007 и 2011 година ".
Изпълнителният орган на Европейски Съюз разкри, че " търговците са се уведомили и актуализирали взаимно за своите цени и размери на предлагани на еврооблигации по време на търговете и са показвали цените на техните клиенти или на пазара като цяло ".

Банката UBS съобщи, че санкцията, наложена от Европейска комисия за антиконкурентно държание, ще окаже резултат в размер на към 100 милиона $ върху резултатите на финансовата институция за второто тримесечие, като тя добави, че обмисля обжалване на решението.

" Това е унаследен проблем, датиращ от 2007-2011 година, и преди години сме подхванали подобаващи дейности за намаляване и възстановяване на процесите. Отбелязваме решението на Европейската комисия по този въпрос и обмисляме обжалване ", споделиха от UBS.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР