Европейската комисия публикува набор от стратегически препоръки за 14 новосъздадени

...
Европейската комисия публикува набор от стратегически препоръки за 14 новосъздадени
Коментари Харесай

Брюксел ще подкрепи научните изследвания в България с милиарди евро

Европейската комисия разгласява набор от стратегически рекомендации за 14 новосъздадени научноизследователски и иновационни центъра в България, съфинансирани от политиката на доближаване на Европейски Съюз.

Препоръките имат за цел да подобрят ръководството и да оказват помощ на центровете да реализират финансова резистентност. Те бяха създадени от екип от интернационално приети специалисти в продължение на 1,5-годишна работа на терен, координирана от Съвместния проучвателен център на Комисията, както и посредством партньорски продан с Испания, Литва и Чехия. Те ще подкрепят българските институции и откриватели в укрепването на екосистемата за научни проучвания и нововъведения в страната, построяването на потенциал за трансфер и разпространяване на познания и усилване съдействието сред научноизследователските институции и предприятията в области като екологичния и цифровия преход, както и в региона на авангардната медицина.

Комисарят по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра сподели следното: „ Благодарение на поддръжката на Европейски Съюз тези центрове ще обезпечат научна инфраструктура и съоръжение, което ще ги направи привлекателни за млади български откриватели. Призовавам всички участници да се възползват от работата на специалистите, като положат основите за ефикасна и съвременна система за научни проучвания и нововъведения. “

Комисарят по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел добави: „ Инвестициите на Европейски Съюз в 14-те центъра за подготвеност и центровете за високи достижения имат огромен капацитет за промяна на стопанската система на страната и за нейното консолидиране в международните вериги за основаване на стойност. Уверена съм, че констатациите в отчета на Съвместния проучвателен център ще бъдат добре признати от центровете и че държавното управление, университетските среди и заинтригуваните страни от промишлеността ще подхващат дейности за бързо осъществяване на неговите рекомендации. “

Инициативата стартира през 2019 година и ще обхване и други европейски страни. Комисията също по този начин подкрепя страните членки и районите при създаването и използването на техните тактики посредством платформата за умна специализация.

Брюксел влага 160 милиона евро в центровете в границите на българската стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ за интервала 2014—2020 година През интервала 2021—2027 година България ще получи над 10 милиарда евро по линия на политиката на доближаване, като забележителна част от нея ще бъде предопределена за поддръжка на нововъведенията, конкурентоспособността и екологичния и цифровия преход.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР