Европейската комисия прогнозира нисък растеж за българската икономика догодина –

...
Европейската комисия прогнозира нисък растеж за българската икономика догодина –
Коментари Харесай

Еврокомисията очаква слаб икономически растеж в България

Европейската комисия предвижда невисок напредък за българската стопанска система следващата година – едвам 1.1%, излиза наяве от есенния стопански отчет на институцията. За съпоставяне, служебното държавно управление преди по-малко от месец разгласи упования за 1.6% стопански напредък. Последната прогноза на Българската национална банка пък бе за едвам 0.1%, само че сега институцията ревизира прогнозите си, сходно на други интернационалните институции.

Според новия отчет на Еврокомисията действителното повишаване на брутния вътрешен артикул на България тази година ще доближи 3.1%. Това е известна проверка нагоре по отношение на лятната прогноза за 2.8%. Перспективите за следващата година обаче са значително влошени по отношение на прогнозата отпреди няколко месеца, когато упованията бяха за 2.3%.

Комисията показва, че потребителските настроения в страната са се влошили през третото тримесечие на прага на зимния отоплителен сезон и това води до застоялост в потреблението на семействата. Очаква се то да остане едва и следващата година.

Прогнозата на Еврокомисията за инфлацията в страната тази година е за 12.8%, което е леко покачване по отношение на предходния отчет. Брюксел планува закъснение до 7.4% следващата година. По-съществено преодоляване на цените се чака чак през 2024 година, паралелно с повишение на потреблението. Безработицата в България се чака да остане на рекордното дъно от към 5% и през 2023 година

Перспективата на Брюксел сочи още, че до края на тази и началото на идната година растежът на износа ще се забави заради намаленото външно търсене и по-късно ще се възвърне.

Еврокомисията чака спадът на вложенията в България да бъде 8%. Тук имаме усъвършенстване спрямо предходната година, когато той е бил 8.3%. Догодина обаче се чака растеж от 5.5%, последван от 7-процентен година по-късно.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЕврокомисия Европейска комисия Брюксел икономическа прогноза ПоследниНай-четениБюджет и финанси 0 Еврокомисията чака слаб стопански напредък в България Инфраструктура 120 Поддръжката на пътища през последните 3 години коства 1.9 милиарда лева Компании 44 Оперативните резултатите на Generali не престават да порастват Инфраструктура 180 Алексиев чака подписано съглашение за „ Дунав мост 3 “ през декември Компании 11249 Фурор в енергетиката: Българска компания измежду 15-те най-големи в ЦИЕ Компании 9728 Преди пазарния взлом Dronamics ще тества още едно българско летище Компании 7234 Първа в света: Amazon изтри $1 трлн. пазарна капитализация Крипто 5358 Обрат на 180°: Binance отхвърли да избавя FTX и срина криптовалутите Всички вести Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР