Европейската комисия приветства постигнатото днес споразумение между финансовите министри на

...
Европейската комисия приветства постигнатото днес споразумение между финансовите министри на
Коментари Харесай

Нови правила за ДДС: Стоки и услуги може да са без данък

Европейската комисия приветства постигнатото през днешния ден съглашение сред финансовите министри на Европейски Съюз за актуализация на съществуващите правила за ставките на налога върху добавената стойност (ДДС) за артикули и услуги. Новите правила ще дадат на държавните управления по-голяма еластичност във връзка с ставките, които могат да ползват, и ще подсигуряват равно отнасяне на страните — членки на Европейски Съюз. Същевременно обновеното законодателство ще приведе разпоредбите за Данък добавена стойност в сходство с общите цели на Европейски Съюз, като да вземем за пример битката с изменението на климата, поддръжката за цифровизацията и опазването на публичното здраве. Сега по този финален текст би трябвало да се организира консултация в Европейския парламент, оповестиха от представителството на Европейска комисия у нас.

Комисарят по въпросите на стопанската система Паоло Джентилони заяви: „ Днешното единомислещо съглашение за модернизиране на разпоредбите за Данък добавена стойност е доста добра вест. То идва след маратон от договаряния и демонстрира, че когато има предпочитание, метод се намира — общоевропейски път напред. Държавите членки ще разполагат с по-голяма еластичност да отразяват определените национални политики в системите на Данък добавена стойност, като в същото време обезпечават координиране с общоевропейските цели: екологичен и дигитален превод и, несъмнено, запазване на публичното здраве. “

Съществуващите правила за ставките на Данък добавена стойност са в действие към този момент 30 години и имаха незабавна потребност от модернизиране с оглед развиването на общите правила за Данък добавена стойност през годините. Затова Комисията предложи реформа на ставките на Данък добавена стойност през 2018 година

Днешното съглашение ще подсигурява, че разпоредбите за Данък добавена стойност на Европейски Съюз са напълно в сходство с общите цели на политиката на Европейски Съюз. Днешното известие ще се спре на тези въпроси, като прегледа следното: 

Актуализиране на листата на стоките и услугите (приложение III към Директивата за ДДС), за които всички страни членки могат да ползват понижени ставки на Данък добавена стойност. Добавените към листата нови артикули и услуги служат за запазване на публичното здраве, потребни са за околната среда и подкрепят цифровия преход. Когато разпоредбите влязат в действие, страните членки за пръв път ще могат да освобождават от Данък добавена стойност някои артикули и услуги от листата, за които се смята, че обгръщат съществени потребности.

Премахване до 2030 година на опцията страните членки да ползват понижени ставки и да освобождават стоки и услуги, които се смятат за нездравословни за околната среда и за задачите на Европейски Съюз по отношение на изменението на климата.

Разрешаване във всички страни на дерогациите и освобождаванията за съответни артикули и услуги, които са въведени по исторически аргументи в някои страни членки, с цел да се подсигурява равно отнасяне и да се избегне нарушаването на конкуренцията. Обратно, съществуващите дерогации, които не са обосновани от задачите на публичните политики, като се изключи подкрепящите дейностите на Европейски Съюз в региона на климата, би трябвало да бъдат прекратени до 2032 година

В основата на днешните нови правила е предходното съглашение да се преобразува системата на Данък добавена стойност на Европейски Съюз в такава, при която Данък добавена стойност се заплаща в страната членка на потребителя, вместо в страната членка на доставчика. Това значи, че ще е по-малко евентуално огромното многообразие на ставките (договорени днес) да попречи на действието на единния пазар или да докара до нарушение на конкуренцията. Същевременно ще се избегне умножаването на понижени ставки, което би заплашило способността на страните членки да събират доходи в интервала след COVID-19.

В идните години страните членки ще би трябвало да поставят старания за стабилно възобновяване от пандемията от COVID-19 и да влагат съществено в екологичния и цифровия преход. В този подтекст е изключително значима отбраната на обществените доходи. Ето за какво в обновеното законодателство се показват и минималните понижени ставки, както и оптималният брой артикули и услуги в приложение ІІІ, за които страните членки могат да ползват тези ставки. За пръв път обаче страните членки ще могат и да ползват една понижена ставка, по-ниска от 5 %, или да освобождават от Данък добавена стойност дребен брой артикули от листата.

Следващи стъпки

До март 2022 година обновените правила ще бъдат изпратени в Европейския парламент за осъществяване на съвещания по окончателния текст. Когато бъде публично признато от страните членки, законодателството ще влезе в действие 20 дни след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз, което ще разреши на страните членки да ползват новата система, считано от тази дата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР