Европейската комисия прие препоръка за засилено сътрудничество между държавите членки

...
Европейската комисия прие препоръка за засилено сътрудничество между държавите членки
Коментари Харесай

EК призова държавите членки да засилят шенгенското сътрудничество

Европейската комисия одобри рекомендация за засилено съдействие сред страните членки в Шенгенското пространство . Препоръката е съпроводена от отчет за консултациите, извършени от координатора за Шенген с страните членки по отношение на дълготрайния надзор по вътрешните граници . Mежду май и ноември 2023 година беше извършен развой на съвещания с страните членки, които са въвели наново граничен надзор , както и с страните членки, наранени от него.

Повторното въвеждане на граничен надзор в Шенгенското пространство би трябвало да остане изключение , строго лимитирано във времето и служещо като последна мярка, ако бъде открита сериозна опасност за публичния ред или вътрешната сигурност .

Свободното придвижване на хора, артикули и услуги в Шенгенското пространство би трябвало да бъде обезпечено . Както е посочено в отчета за положението на Шенген за 2023 година, належащо е да се ускори съдействието, с цел да се подсигурява сигурностт а, като в същото време последователно се отстрани дълготрайният граничен надзор.

В днешната рекомендация се предизвиква потреблението на ограничения, които са различни на контрола по вътрешните граници, както и засиленото съдействие и продан на информация при положение на наново въвеждане на подобен надзор в осем области:

1. Структурирано съдействие на всички нива,

2. Укрепване на потенциала за взаимни ограничения,

3. Сътрудничество в региона на правоприлагането,

4. Засилване на взаимните дейности за битка с контрабандата на мигранти,

5. Пълноценно потребление на принадлежности в региона на връщането за справяне с неразрешените придвижвания,

6. Справяне с неразрешените придвижвания,

7. Засилване на взаимните дейности за битка с транснационалния тероризъм и проведената престъпност,

8. Мерки за намаляване на въвеждането на надзор по вътрешните граници.

Европейската комисия показа и набор от положителни практики на съдействие сред страните членки при използването на Регламента „ Дъблин III “ в региона на ръководството на миграцията . Този правилник дефинира страната членка, отговаряща за разглеждането на молбите за леговище. Добрите практики се основават на Пътната карта от Дъблин, утвърдена през ноември 2022 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР