Европейската комисия прие набор от политически препоръки за държавите членки

...
Европейската комисия прие набор от политически препоръки за държавите членки
Коментари Харесай

ЕК препоръчва финансови стимули за връщането на стари телефони

Европейската комисия одобри набор от политически рекомендации за страните членки за възстановяване и стимулиране на връщането на употребявани и отпадъчни мобилни телефони, таблети, преносими компютри и техните зарядни устройства. Препоръките имат за цел да поддържат националните органи да обезпечат оптимални равнища на събиране и следваща повторна приложимост, ремонт, възобновяване и възобновяване на тези дребни електронни устройства. 

Степента на събираемост на дребни електронни устройства в Европейски Съюз остава ниска. Например се оповестява, че процентът на събираемост на мобилните телефони е под 5%, а приблизителни ресурси от 700 милиона неизползвани и отпадъчни мобилни телефони се съхраняват в семействата в Европейски Съюз. 

Тези устройства също са богати на скъпи материали, по-специално сериозни първични материали. Само един смарт телефон съдържа редкоземни детайли в магнита, кобалт в батерията, индий в екрана, галий и благородни метали в печатната платка. 

Увеличаването на ремонта и повторната приложимост на дребна електроника, както и преработването на боклуци от такова съоръжение, ще подкрепи прекосяването към кръгова стопанска система, ще способства за сигурността на доставките на сериозни първични материали и сила и ще ускори стратегическата самостоятелност на Европейски Съюз.

Според предлагането на Европейска комисия финансирането за това би трябвало да пристигна или от държавния бюджет, или посредством такси от компании, които рециклират единиците, като е допустимо и двата метода да бъдат възприети.

За стимулация може да се употребява и увеличението на потреблението на пощенски услуги за връщане на употребявани и изхабени мобилни телефони, таблети и преносими компютри.

Засега това е единствено рекомендация под формата на инструкция на Европейски Съюз, която не е наложителна за осъществяване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР