Европейската комисия прие днес извънредни и временни мерки за вноса

...
Европейската комисия прие днес извънредни и временни мерки за вноса
Коментари Харесай

Пшеница, рапица, царевица и слънчогледово семе от Украйна няма да се търгуват у нас до 5 юни

Европейската комисия одобри през днешния ден изключителни и краткотрайни ограничения за вноса на стеснен брой артикули от Украйна.

Те са нужни заради изключителните условия на съществени логистични усложнения в България, Румъния, Унгария Словакия и Полша. Мерките се отнасят единствено до 4 селскостопански продукта с генезис Украйна - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе (всъщност тъкмо от тежък дъмпинг точно от тях се оплакват българските производители, б.р.)..

Целта е облекчение на логистичните усложнения в тези пет страни членки на Европейски Съюз.

Мерките влизат в действие през днешния ден и ще продължат до 5 юни.

През този интервал пшеницата, царевицата, рапичното и слънчогледовото семе от Украйна ще продължат свободно да се търгуват във всички страни от Европейски Съюз като се изключи петте, поради които ограниченията са признати. Продуктите могат да продължат да се движат или да минават директно през тези пет страни посредством общ митнически директен режим или да отидат в страна или територия отвън Европейски Съюз.

Същевременно България, Румъния, Унгария, Словакия и Полша поеха ангажимент да анулират едностранните си ограничения във връзка с всички всички артикули, идващи от Украйна.

Мерките на Европейски Съюз са в отговор на опасенията на земеделските стопани в петте най-засегнати страни. Те са съобразени и с твърдия ангажимент на Съюза да поддържа Украйна и да резервира способността й да изнася зърно, което е от решаващо значение за изхранването на света и за поддържането на ниски цени на храните на фона на усложненията, подбудени от съветската експанзия.

Тези ограничения са и част от пакета за цялостна поддръжка за България и другите четири страни членки, препоръчан от Комисията. Те ще бъдат допълнени с финансова поддръжка за земеделските стопани в тези страни и спомагателни ограничения за улеснение на преноса на украинско зърно през коридорите на солидарността за други страни членки и трети страни.

Европейска комисия е подготвена да наложи още веднъж превантивни ограничения след приключването на периода на деяние на настоящия Регламент за самостоятелните търговски ограничения на 5 юни, до момента в който продължава изключителната обстановка.

В Брюксел са подготвени и да стартират оценка на ситуацията на пазара на Европейски Съюз за други чувствителни артикули според ускорената процедура за защитни ограничения, планувана в предлагането за нов правилник за самостоятелните търговски ограничения след влизането в действие на сегашния правилник.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР