Европейската комисия препоръчва на България да ускори внедряването на мобилните

...
Европейската комисия препоръчва на България да ускори внедряването на мобилните
Коментари Харесай

ЕК пришпорва България за внедряването на 5G и цифровизацията

Европейската комисия предлага на България да форсира внедряването на мобилните мрежи за транспорт на данни от пето потомство (5G) . Това излиза наяве от показани през днешния ден отчети за напредъка на цифровизацията, в които Европейска комисия насочва рекомендации за всяка страна в Европейски Съюз, оповестява Българска телеграфна агенция.

Друга рекомендация към страната ни е да се усъвършенства цифровизацията на публичните услуги и бизнеса , а също да се увеличи образованието по нови технологии.

Европейска комисия отбелязва, че България има опция да усъвършенства представянето си в цифровия преход . Допълва се, че неравномерното систематизиране на цифровата инфраструктура в селските региони изисква в допълнение внимание.
 Страните от Европейски Съюз буксуват с цифровизацията на учебните заведения
Страните от Европейски Съюз буксуват с цифровизацията на учебните заведения

Еврофинансирането не се употребява в цялостния му капацитет

В отчета се регистрира, че разпространяването на цифрови публични услуги остава ниско и са нужни целенасочени ограничения, в това число оптимално ограничение на административната тежест за сдруженията.

Едва към 1/3 от българите на възраст сред 16 и 74 години имат най-малко съществени цифрови знания и умения, а единствено 8% имат по-задълбочени умения в тази област. Въпреки че страната ни има невисок дял на експерти по осведомителни технологии (3,8% при приблизително в Европейски Съюз 4,6%), тя бележи най-голям дял на дамите в тази област (28,9% при приблизително в Европейски Съюз 18,9%).

Данните демонстрират и че делът на приключилите обучение по информатика у нас е 4,9%, при приблизително за Европейски Съюз 4,2%.

Комисията предлага България доста да усили напъните в региона на цифровите умения и да увеличи опциите за преквалификация.

Отбелязва се, че страната ни е постигнала доста добър прогрес в региона на закрепената широколентова съгласуваност, като у нас достъпът до оптичен интернет е по-висок от междинното в Европейски Съюз.

В отчета се показва, че разпространяването на 5G напредва, достигайки 67%, само че са нужни още старания.
 Милиони европари потичат към България за 5G съгласуваност и IT планове
Милиони европари потичат към България за 5G съгласуваност и IT планове

Предвиждат се над 470 млн. евро за целия Европейски Съюз, от които могат да се възползват и български компании

Цифровизацията на бизнеса в България изостава доста от другите страни в Европейски Съюз и има потребност от спомагателни дейности в тази посока, регистрира още Европейска комисия.

Делът на българските сдружения с услуги в облак е един от най-ниските в Европейски Съюз. Отбелязва се, че нашата страна се показва под междинното ниво в Европейски Съюз по множеството от задачите в региона на цифровизацията на публичните услуги. Отчита се и че у нас услугите на електронното държавно управление се употребяват по-рядко, в сравнение с в останалите страни от Съюза.

В отчета се показва, че достъпът до електронни здравни досиета в България е по-висок (77%) от междинното ниво (72%).

Препоръчва се на жителите да се разяснят опциите за потребление на електронното ръководство.

Европейска комисия показва, че страната ни разполага с 6,27 милиарда евро по проекта за възобновяване на стопанската система от пандемията, като близо 1/4 от тези средства (1,6 милиарда евро) са за цифровизация.
 Под 20% от чиновниците у нас имат нужната цифрова подготвеност
Под 20% от чиновниците у нас имат нужната цифрова подготвеност

60% от предприятията в страната са с ниско равнище на дигитализация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР