Европейската комисия представи проект за начините, по които ще засили

...
Европейската комисия представи проект за начините, по които ще засили
Коментари Харесай

Европа ще ограничава зависимостта си от долара

Европейската комисия показа план за методите, по които ще ускори интернационалната роля на еврото, а и да ограничи преобладаващата позиция на щатския $. Целта е да бъде изолиран блока от финансовите опасности,( в това число от щатските санкции), произлизащи от прекомерната взаимозависимост на международните пазари от зелените пари.

Планът, огласен на 19 януари - часове преди церемонията по формалното встъпване в служба на новия президент на Съединени американски щати Джо Байдън, разкрива дълбокото безпокойствие и паниките на Европейския съюз, които остават след четирите години на ръководство на администрацията на Доналд Тръмп, удостоверило превъзходството на Америка и на американския $ в международната финансова система. Документът демонстрира по какъв начин районът може да укрепи икономическата и финансовата си непоклатимост посредством укрепване на архитектурата на единната европейска валута и посредством разрастващите се пазари на зелени финанси.

Призивите за по-голяма автономност на общността стават все по-настойчиви и набраха мощ откакто Вашингтон наложи наказания на Иран, с които наказваше и европейски банки, компании и обособени човеци, дръзнали да вършат бизнес с Ислямската република. Това усили натиска върху Европейската комисия от страни - членки на общността да сътвори принадлежности, позволяващи провеждането на лична външна политика, независеща от непредсказуемия сътрудник. В документа се показва, че "на моменти едностранните дейности от трети страни са компрометирали законна търговия и вложения на предприемачи от Европейски Съюз с други страни ", което постанова да се отбрани блока от "последствията от нелегално и излизащо отвън територията на глобения индивид приложение " на сходни ограничения.

Стратегията на Тръмп, изключително към Иран, в действителност имаше непосредствено въздействие върху основаната в Европа финансова инфраструктура - системата за разплащания SWIFT и клиринговите мрежи Euroclear и Clearstream. Което принуди Брюксел да основава сдружения със особено предопределение, с цел да улесни заплащанията за законни търговски интервенции сред Европейски Съюз и Техеран - развой, посипан с трудности.

В документа се акцентират и упоритостите на Европейска комисия да укрепи самостоятелните си дейности в редица браншове, в това число във финансовия. Другите оферти целят да се ускори стратегическата автономност на блока, в това число да се упражнява по-стриктен надзор върху поглъщанията на европейски компании от чужденци, като се употребява новата система за контрол на задграничните директни вложения в Европейски Съюз. Брюксел търси и способи да ускори ролята на еврото в светлината на научените уроци от пандемията от ковид. Документът предизвестява, че "глобалните финансови пазари са прекомерно подвластен от щатския $, употребен като буфер против финансово напрежение и опасности за стабилността ".

Конкретните стъпки

Сред съответните стъпки, препоръчани в проекта, е плануваният обзор на регулациите на Европейски Съюз за базови финансови показатели, който да окуражи деноминирането им в евро. Официалните управляващи желаят да намерят енергийни други възможности на суровия нефт, чийто базови сортове "Брент " и WTI са свързани с $. Потенциална опция е природният газ, при който обвързаните с евро договори, търгувани в Амстердам, бързо набират известност. Както и пазарите на водород, само че там ролята на единната европейска валута би трябвало да се утвърди.

Основната задача на институциите в Брюксел обаче е да завършат водещите планове, които ще уеднаквят по-ефективно банковия бранш и финансовите пазари на общността. Тези начинания буксуват поради "вродените " различия сред държавните управления на обособени страни - членки на блока.

"Гвоздеят в проекто-програмата " е Фондът за възобновяване, който би трябвало да помогне на страните от Европейски Съюз да излязат от рецесията, в която ги потопи пандемията от COVID-19.

Пакетът от тласъци е в размер на 750 милиарда евро под формата на безплатна помощ и заеми, които ще бъдат набрани посредством взаимно обезпечен дълг. Една трета от тези средства би трябвало да бъдат изхарчени за зелени планове. Именно насърчаването на природосъобразното финансиране е късмет за финансовите пазари на Европейски Съюз да се трансфорат в световен "зелен финансов център ". Това ще ускори ролята на еврото като валута от последна инстанция, в която да бъдат деноминирани този тип финансови артикули.

Друг фактор, който може да наклони везните в интерес на единната европейска валута, е задължението на Европейската централна банка да вкара цифрово евро. То ще ускори стратегическата автономност на общността в региона на финансовите услуги и капацитета й да отбрани финансовата непоклатимост и оценки на Европейски Съюз.

BREXIT също се изяви като сериозен дразнител, който притиска Брюксел да укрепва финансовата си инфраструктура. Европейска комисия ускори натиска върху фирмите да трансферират част от клиринговия си бизнес с финансови производни от Лондон в центрове в Европейски Съюз. Ще бъде основана и специфична работна група, която да оцени евентуалните механически трудности в хода на този преход.

"В обозримо бъдеще Европейски Съюз ще е постоянен състезател на интернационалните пазари и за нас е ясно, че това ще помогне за усилване на интернационалната роля на еврото ", съобщи заместител ръководителят на Европейска комисия - Валдис Домбровскис, който е взел участие в създаването на новия документ.

Анализаторите и вложителите обаче не са чак такива оптимисти. Защото Европейски Съюз от дълго време оспорва преобладаващото състояние на зелените пари в трансграничните финанси и търговия. Но към този момент - с много непретенциозен триумф.

Делът на еврото в международните валутни запаси е намалял от 23% при започване на предишното десетилетие на 20% през 2019-а. А приложението му в акредитивите за износа от еврозоната и за вноса остава на постоянни позиции - надлежно 60 и 50 %.

Една от дребното области, в които то съумя да извоюва преобладаваща позиция, е бързо възходящия пазар на "зелени облигации ", съвсем 50% от който е деноминиран в евро. Което никога не може да го трансформира в сериозен противник на американския $. Защото финансовите пазари на еврозоната остават по-слабо развити и по-фрагментирани от щатските. И тук най-големи очаквания се разпореждат на упоменатият Фонд за възобновяване, възбудил сериозен интерес измежду задграничните мениджъри на запаси.

Общият дълг, издаден от Европейска комисия и от Европейския механизъм за непоклатимост, е в размер на 450 милиарда евро, само че може да скочи до 1.23 трлн. евро, частично поради набраните от Фонда за непоклатимост средства, сочат прогнози на "Ай Ен Джи ". Ако се включат и заемите от Европейската капиталова банка, сумата ще набъбне до 1.75 трлн. евро. Това ще подреди Европейски Съюз и организациите измежду най-едрите емитенти на дълг в района, като се има поради, че сега Италия е пуснала облигации за 2.16 трлн. евро, Франция - за 2 трлн. евро, и Германия - за 1.46 трлн. евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР