Европейската комисия представи предложения за разширяване на правата на пътниците,

...
Европейската комисия представи предложения за разширяване на правата на пътниците,
Коментари Харесай

ЕК с нови предложения за защитата на правата на пътниците

Европейската комисия показа оферти за разширение на правата на пасажерите, като се планува възстановяване на опциите за обезщетение, когато са анулирани пътувания, реализирани с разнообразни типове транспортни средства.
Предлага се да се изяснят разпоредбите за възобновяване на разноски, когато полети или пътувания с разнообразни типове транспорт са платени посредством медиатор и по-късно са били анулирани. Предвижда се тези пасажери да получават по-добра информация в действително време, да вземем за пример за закъснения и анулирани полети. 
В известието се разяснява, че разпоредбите пазят правата на пътуващите със аероплан, трен, транспортен съд или рейс. Промените ще дадат право и на пасажерите с няколко типа транспорт да бъдат пренасочени при пропуснати връзки. 
ЕК предлага също сумите по провалени пътувания, платени посредством медиатор, да бъдат възстановявани в период от 14 дни. За тази цел се планува медиаторите да получават назад платените към превозвача суми в период до 1 седмица.
Като в допълнение ново изискване е предварителните заплащания за пътувания посредством медиатор да не надвишават 25% от крайната обща стойност на пътуването. С изключение, когато сдружението медиатор би трябвало да предплати цялата стойност на самолетен билет авансово. Дружествата няма да могат да изискват общото заплащане по-рано от 28 дни преди началото на пътуването.
На пасажерите, на които се предлага обезщетение с ваучери, ще би трябвало да бъде обяснявано, че имат право на възобновяване на платената сума за неосъщественото пътешестване. Ако ваучерите не бъдат употребявани преди да изтече валидността им, сумите ще би трябвало да бъдат автоматизирано възстановявани. 
Очаква се и по-лесен достъп до информация за опциите за пътешестване със съчетаване на разнообразни типове транспортни средства, както и до данни в действително време за закъснения и анулация на полети.
ЕК регистрира, че към 13 милиарда пасажери годишно се придвижват в съюза със аероплан, трен, рейс или ферибот. Очаква се тази численост да доближи 15 милиарда пасажери до 2030 година и съвсем 20 милиарда до 2050 година, се добавя в известието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР