Европейската комисия предложи създаването на цифрово зелено удостоверение за улесняване

...
Европейската комисия предложи създаването на цифрово зелено удостоверение за улесняване
Коментари Харесай

Как ще пътуваме в ЕС със сертификат, че нямаме COVID-19: всичко, което трябва да знаем за зеления паспорт |

Европейската комисия предложи основаването на цифрово зелено уверение за улеснение на безвредното свободно придвижване на жителите в границите на Европейски Съюз по време на пандемията от COVID-19.

Цифровото зелено уверение ще съставлява доказателство, че даден човек е бил имунизиран против COVID-19, е получил негативен резултат от теста или е преболедувал COVID-19. То ще бъде налично гратис в електронен формат или на книжен притежател и може да бъде употребявано във всички страни членки на Европейски Съюз. Ще включва QR код за гарантиране на сигурността и достоверността на удостоверението.

За да бъде готово преди лятото, цифровото зелено уверение би трябвало да бъде утвърдено бързо от Европейския парламент и от Съвета на Европейски Съюз.

Кои са главните детайли на предлагането?

Системата за „ цифрово зелено уверение “ обгръща три разнообразни типа удостоверения за COVID-19: уверение за имунизация, уверение за изработен тест и уверение за преболедуване.

Те могат да бъдат издавани и употребявани във всички страни членки на Европейски Съюз.

Удостоверенията следва да включват единствено най-малък набор от информация, нужна за потвърждаване и инспекция на статуса, обвързван с имунизирането, тестването или преболедуването.

Ваксинирането не е авансово изискване за пътешестване. Всички жители на Европейски Съюз, без значение дали са имунизирани или не, се употребяват с главно право на свободно придвижване в Европейски Съюз. 

Как ще се улесни безвредното свободно придвижване?

Цифровото зелено уверение може да служи като доказателство за имунизация, изработен тест и преболедуване за премахването на рестриктивните мерки пред свободното придвижване, въведени в дадена страна членка заради аргументи, свързани с публичното здраве, като условия за тест и слагане под карантина.

Ако дадена страна членка одобри доказателство за имунизация, с цел да отстрани рестриктивните мерки за свободно придвижване, тя ще би трябвало да одобри доказателство за имунизация, издадено от друга страна членка по отношение на ваксини, които са получили годно в Европейски Съюз позволение за търговия.

Държавите членки ще имат опция да разширят това за пасажерите, получили други ваксини.

При пътешестване всеки собственик на цифрово зелено уверение ще се употребява със същите права като жителите на посетената страна членка, които са имунизирани, тествани или преболедували.

Как ще се подсигурява, че неимунизираните не са дискриминирани при практикуване на правото си на свободно придвижване ?

За да се подсигурява, че се съблюдава правото на свободно придвижване в Европейски Съюз, както и че няма дискриминация на лицата, които не са имунизирани, ЕК предлага да се сътвори освен оперативно съвместимо уверение за имунизация, само че също и удостоверения за изработен тест за COVID-19 и удостоверения за лица, които за преболедували COVID-19. По този метод допустимо най-вече хора следва да могат да се възползват от цифрово зелено уверение, когато пътуват.

В предлагането ясно се показва, че цифровото зелено уверение има за цел да улесни свободното придвижване в границите на Европейски Съюз. То няма да бъде авансово изискване за свободно придвижване. Лицата, които не са имунизирани, би трябвало да могат да продължат да упражняват правата си на свободно придвижване, като, когато е оправдано, това ще бъде предмет на ограничавания - тестване или слагане под карантина/самоизолация.

Трябва ли страните членки наново да вкарат граничен надзор по вътрешните граници?

Съвсем не. Проверката на удостоверенията сама по себе си не може да оправдае краткотрайното наново въвеждане на граничен надзор по вътрешните граници, защото подобен надзор не е нужен, с цел да могат страните членки да вкарат цифровото зелено уверение.

Каква информация ще включва цифровото зелено уверение?

Цифровото зелено уверение ще включва нужната основна информация като име, дата на раждане, издаваща страна членка и неповторим идентификатор на удостоверението. Освен това:

за уверение за имунизация: имунизационен артикул и производител, брой дози и дата на ваксинацията;
за уверение за изработен тест: тип тест, дата и час на тестване, център за осъществяване на проби и резултат;
за уверение за преболедуване: дата на позитивния резултат от теста, орган, издаващ удостоверението, дата на издаване, дата на годност.

Как ще наподобява форматът на цифровото зелено уверение?

Удостоверенията ще бъдат издавани в електронен формат, тъй че според от желанията на притежателя да могат да бъдат показвани на смарт телефон или на книжен притежател. Удостоверенията ще включват оперативно съчетаем машинно четим QR код, съдържащ нужни основни данни като дигитален автограф. QR кодът се употребява за сигурна инспекция на достоверността, целостта и валидността на удостоверението. За да бъде усъвършенствано трансграничното приемане, информацията в удостоверението следва да бъде посочена на езика (езиците) на издаващата страна членка и на британски език.

Как действа цифровото зелено уверение на територията на Европейски Съюз?

Цифровото зелено уверение съдържа QR код с дигитален автограф за отбрана против подправяне. При инспекция на удостоверението се сканира QR кодът и се ревизира подписът.

Всеки издаващ орган (напр. болница, център за осъществяване на проби, здравен орган) разполага със собствен личен дигитален ключ за автограф. Всички те се съхраняват в сигурна база данни във всяка страна.

Европейската комисия ще сътвори портал. През този портал могат да бъдат проверявани всички подписи на удостоверения на всички места в Европейски Съюз. Личните данни на притежателя на удостоверението не минават през портала, защото това не е належащо за инспекцията на цифровия автограф.

Европейската комисия също по този начин ще даде референтни приложения с отворен код, с цел да спомага на страните членки да разработят програмен продукт, който органите могат да употребяват за сканиране и инспекция на QR кодовете.

Кои ваксини ще бъдат признати?

Държавите членки следва да издават удостоверения за имунизация без значение типа на имунизацията против COVID-19.

Когато страните членки одобряват доказателство за имунизация, с цел да анулират някои ограничавания, свързани с публичното здраве, като тестване или слагане под карантина, от тях ще се изисква да одобряват при същите условия удостоверения за имунизация, издадени в границите на системата за „ цифрово зелено уверение “. Това обвързване обаче ще бъде лимитирано до имунизациите, които са получили годно в Европейски Съюз позволение за търговия. Държавите членки имат опция да одобряват удостоверения за имунизация, издадени по отношение на други ваксини.

Кои проби за COVID-19 ще бъдат признати?

С цел да се подсигурява надеждността на резултата от теста, единствено резултатите от така наречен NAAT проби (включително RT-PCR тестове) и бързите проби за антигени, включени в листата, формиран въз основа на Препоръка 2021/C 24/01 на Съвета на Европейски Съюз, следва да са възможни за уверение за изработен тест, публикуван въз основа на предлагането за правилник.

Защо независимото тестване няма да бъде включено?

Самостоятелното тестване не се организира при следени условия и за момента се смята за по-малко надеждно. Удостоверенията следва да се издават от здравни органи, които обаче не могат да управляват проби, които са направени, да вземем за пример, вкъщи, и заради това не могат да издават надеждни удостоверения за тях.

Ще има ли минимална годност на удостоверенията?

Периодът на използване на удостоверенията зависи от научните доказателства и ще се дефинира от проверяващите органи в сходство с техните национални правила. С появяването на нови научни доказателства интервалите, за които са използвани удостоверенията за анулация на въведените условия, свързани с публичното здраве, могат да бъдат поправени.

С предлагането за правилник се подсигурява, че удостоверенията, издадени от други страни членки, се одобряват според същите правила като тези, които се ползват за удостоверенията, издадени в дадена страна. С регламента се вкарват също по този начин някои съществени правила, например, оптималният интервал на годност на удостоверението за преболедуване се дефинира на 180 дни.

Тези правила биха могли да бъдат поправени от Европейска комисия посредством делегирани актове за привеждане в сходство с новите научни доказателства, когато са налични.

Какво ще се случи с хората, които към този момент са имунизирани?

Хората, които са били имунизирани преди въвеждането на цифровото зелено уверение, следва също да имат опция да получат нужното уверение за имунизация. Ако са получили уверение за имунизация, което не дава отговор на стандартите за оперативна съгласуемост, изисквани според регламента, те могат да изискат ново такова.

Колко дълго време ще се ползва цифровото зелено уверение?

Удостоверенията са свързани с пандемията от COVID-19. Системата за цифрово зелено уверение ще бъде прекъсната откакто Световната здравна организация (СЗО) разгласи края на породената от COVID-19 изключителна обстановка в региона на публичното здраве.

По подобен метод, в случай че СЗО разгласи нова изключителна обстановка в региона на публичното здраве, породена от COVID-19, от негов вид или от сходна инфекциозна болест, системата може да бъде още веднъж задействана.

Какви ще бъдат разноските за цифровите зелени удостоверения?

Удостоверенията ще бъдат безвъзмездни за жителите.

Държавите членки би трябвало да поемат разноските за създаване на инфраструктурата на национално ниво. Ако е належащо, ЕК ще даде финансиране за подкрепяне на страните членки при построяването на нужната инфраструктура.

Комисията ще заплати за основаването на портала на ниво Европейски Съюз, както и ще спомага на страните членки да разработят програмен продукт, който да се употребява от проверяващите лица, които сканират QR кода.

Как ще се обработват персоналните данни?

Предвид това, че персоналните данни, които се съдържат в удостоверенията, включват чувствителни медицински данни, ще бъде обезпечено доста високо равнище на отбрана на данните.

Удостоверенията ще включват само стеснен набор от информация, която е нужна. Посетените страни не могат да я резервират. За задачите на инспекцията ще бъдат проверявани единствено валидността и достоверността на удостоверението, като се ревизира кой го е издал и подписал. Всички данни за здравословното положение остават отговорност на страната членка, която е издала обещано цифрово зелено уверение.

Системата за „ цифрово зелено уверение “ няма да изисква основаването и поддържането на база данни за здравни удостоверения на ниво на Европейски Съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР