Европейската комисия предложи днес промени в ограниченията за пътуване по

...
Европейската комисия предложи днес промени в ограниченията за пътуване по
Коментари Харесай

ЕК предлага промени в ограниченията за пътуване

Европейската комисия предложи през днешния ден промени в рестриктивните мерки за пътешестване по несъществени мотиви. Предвижда се предлагането да бъде разисквано от Съвета на Европейски Съюз в идващите дни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Комисията предлага страните от Европейски Съюз да взимат поради при определянето на противоепидемичните ограничения напредъка на акциите за имунизиране и развиването на епидемиологичната конюнктура по света. Предлага се да се позволи влизане в Европейски Съюз по несъществени мотиви освен за идващите от страни с положителни епидемиологични данни, а и за всички, които са получили последната целесъобразна доза от позволена от Европейски Съюз ваксина.

Това изключение може да важи и за имунизациите от листата за незабавна приложимост на Световната здравна организация (СЗО). Комисията предлага да се увеличи прагът на броя на новозаболелите от коронавирус, употребен за установяване на листата на страните, от които да бъдат позволени всички пътувания.

Европейска комисия планува да се вкара европейска " неочаквана спирачка " и да се връщат бързо рестриктивните мерки за пътувания от и до страни, където са засечени нови вирусни варианти. Според комисията европейските страни следва да отстранен рестриктивните мерки за несъществени пътувания за имунизираните, идващи в Европейски Съюз. Държавите следва да разрешат пътешестване в Европейски Съюз на хората, получили минимум 14 дни преди идване последната целесъобразна доза ваксина, получила пазарен достъп в Европейски Съюз.

Държавите могат също да дават удобства за ваксинираните с ваксина от листата за незабавна приложимост на СЗО. Ако страните решат да анулират условията за показване на негативно PCR проучване за имунизираните на тяхна територия, би трябвало да се откажат от такива условия за имунизирани пасажери от страни отвън Европейски Съюз, се показва в известието на комисията.

Пътуващите по основни аргументи, в това число здравните, трансграничните, сезонните служащи, чиновниците в транспортите и моряците, директните пасажери, пътуващите по неотложни фамилни аргументи, следва да запазят правото да влизат в Европейски Съюз, без значение дали са имунизирани, или от коя страна идват. Същото се отнася за жителите на Европейски Съюз и дълготрайно пребиваващите, както и за членовете на техните фамилии. За такива пътувания следва да се запазят условията за проучване и карантина, отбелязва комисията.

Когато епидемиологичната конюнктура в страна отвън Европейски Съюз се утежни бързо и, в случай че бъде открит рисков вариант, страна от Европейски Съюз може незабавно и краткотрайно да спре всички входящи пътувания на жители от страни отвън Европейски Съюз, пребиваващи в такава страна. Единствените изключения биха били здравните служащи, чиновници в транспортите, дипломати, директни пасажери, пътуващи по неотложни фамилни аргументи, моряци и хора, нуждаещи се от интернационална протекция или по други филантропични аргументи. Такива пътуващи би трябвало да бъдат подложени на строги проучвания и карантина, даже в случай че са били имунизирани, се показва в предлагането.

Съветът на Европейски Съюз би трябвало да преразгледа листата с непознатите страни, освободени от рестриктивните мерки за пътешестване, в светлината на новите промени. Списъкът ще бъде преразглеждан на всеки две седмици.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР