Европейската комисия предложи днес мерки за транспортните оператори, които улесняват

...
Европейската комисия предложи днес мерки за транспортните оператори, които улесняват
Коментари Харесай

ЕС прави черен списък на транспортните оператори, които участват в трафик на хора

Европейската комисия предложи през днешния ден ограничения за транспортните оператори, които улесняват контрабандата или вземат участие в нея. Предложенията идват в отговор на събития по границата на Европейския съюз с Беларус.

Според Брюксел някои транспортни оператори умишлено или неумишлено способстват за употребата на хора, което има големи филантропични последствия и високи разноски за сигурността по външните граници на Европейски Съюз и стабилността в района.

Комисията предлага нова правна рамка, която да разрешава на Европейски Съюз да приема целеви ограничения против транспортни оператори на всички типове превоз (сухопътен, въздушен, вътрешен воден и морски), които вземат участие или улесняват контрабандата или трафика на хора към Европейския съюз. Мерките ще бъдат пропорционални и ще се дефинират за всеки обособен случай. Видът на ограниченията може да включва ограничение на интервенциите на пазара на Съюза, прекъсване на действието на лицензи или позволения, прекратяване на правата за зареждане с гориво или осъществяване на поддръжка в границите на Европейски Съюз, както и възбрана за директно прекосяване или полет над Европейски Съюз, осъществяване на механически прекъсвания или акостиране в пристанища на Европейски Съюз.
свързани новини5296на 09.11.2021
На 15 ноември Съветът на Европейски Съюз по външни работи реши да разшири режима на наказания на Европейски Съюз във връзка с Беларус, тъй че да бъдат ориентирани към лица и формирания, които провеждат или вземат участие в инструментализирането на хора, в това число самолетни компании, пътнически организации и други медиатори. Беше реализирано политическо съглашение по 5-и пакет от описи за справяне с ситуацията на границата, трафика на хора и продължаващите репресии в Беларус. Това бе предхождано от решението на Европейски Съюз, взето на 9 ноември 2021 година, да суспендира отчасти Споразумението сред Европейски Съюз и Беларус за облекчение на визовия режим, тъй че изгодите от него да не се отнасят до държавните чиновници на Беларус.

През последните седмици заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пътува до главните страни на генезис и директно прекосяване на мигрантите за да изиска дейности от тяхна страна, с цел да попречат на личните си жители да попаднат в клопката, подложен от беларуските органи. Според Брюксел редица страни на директно прекосяване са прекратили полетите до Беларус и са засилили инспекцията на пасажерите на летищата.

След разисквания сред висшия представител Жозеп Борел и министъра на външните работи на Беларус Европейската работа за външна активност и Комисията започнаха механически диалози с организациите на Организация на обединените нации (ВКБООН и МОМ) и съответните беларуски органи на работно ниво за улеснение на репатрирането на мигранти от територията на Беларус.

Много от хората, употребявани от беларуския режим в тази рецесия, са иракчани. Европейски Съюз е зает с интензивно съдействие с Ирак. Директните полети от Багдад до Беларус бяха прекратени през август, след което полетите от Ербил, преминаващи директно през трети страни до Беларус, също бяха спрени. Ирак провежда полети за репатриране на иракчани с поддръжката на Европейски Съюз и с спомагателна финансова помощ за реинтеграция в Ирак, която следва.

Европейски Съюз отпусна 700 000 евро под формата на филантропична помощ за уязвимите бежанци и мигранти, блокирани в Беларус, както на границите, по този начин и вътре в страната.

От тази сума 200 000 евро ще бъдат неотложно преведени за поддръжка на Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC), като част от общия принос на Европейски Съюз към Фонда за незабавна помощ при бедствия, ръководен от IFRC. Това финансиране от Европейски Съюз оказва помощ на IFRC и неговата национална организация — беларуският Червен кръст да дават по този начин нужната филантропична помощ, в това число храна, комплекти за хигиена, одеяла и комплекти за първа помощ. Допълнителни 500 000 евро са мобилизирани за спомагателна филантропична помощ, която да бъде предоставена от партньорските организации на Европейски Съюз на място.

От началото на рецесията Европейски Съюз даде незабавна поддръжка на Латвия, Литва и Полша за ръководството на границите под формата на незабавно финансиране, изпращане на специалисти и помощ в натура от европейски страни в границите на Механизма за гражданска отбрана.

Еврокомисията отпусна на Литва 36,7 милиона евро от средствата на Европейски Съюз в поддръжка на използването на процедурите за даване на леговище и за изискванията на приемане, в това число за уязвимите лица. Комисията координира помощта от 19 страни членки и Норвегия, състояща се от палатки, кревати, отоплителни системи, електрически генератори, постелки, хранителни дажби и друга помощ в натура.

Комисията води разговор с Латвия, Литва и Полша по отношение на финансовите и оперативните потребности и дава още 200 милиона евро за ръководство на границите. Допълнителна поддръжка от организациите би могла да включва бърза гранична интервенция и/или интервенция в региона на връщането от страна на Фронтекс и подпомагане от Европейската работа за поддръжка в региона на убежището при ръководството на миграцията, както и подобаващ банкет.

Еврокомисията също по този начин ще даде до 3,5 милиона евро в поддръжка на доброволното връщане от Беларус в страните на генезис. Европейският център за битка с контрабандата на мигранти към Европол подкрепя наказателните следствия и улеснява обмена на информация.

Цялостното осъществяване на Плана за деяние на Европейския съюз против контрабандата на мигранти (2021—2025 година) ще обезпечи по-ефективен отговор на инструментализирането на хора за политически цели и на нуждата от ръководство на външните граници на Европейски Съюз в такива обстановки.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР