Европейската комисия предложи днес да бъдат премахнати необоснованите законови пречки

...
Европейската комисия предложи днес да бъдат премахнати необоснованите законови пречки
Коментари Харесай

Промени за ценните книжа, обезпечени с държавни облигации

Европейската комисия предложи през днешния ден да бъдат отстранени голословните законови спънки пред пазарно ориентираното развиване на скъпи бумаги, обезпечени с държавни облигации (ЦКОДО).

Тези скъпи бумаги биха били издавани от частни институции като вземания по портфейл с държавни облигации от еврозоната. По своята същина ЦКОДО не биха включвали шерване на заканите и загубите сред страните от еврозоната. Само частните вложители биха споделяли заплахата и вероятните загуби. Тези нови средства ще оказват помощ на капиталови фондове, застрахователни сдружения или банки, с цел да разнообразят своите портфейли с държавни скъпи бумаги.

Това ще способства за отслабването на връзката сред банките и техните страни, която макар постигнатия прогрес, в някои случаи остава мощна. ЦКОДО не биха повлияли негативно върху съществуващите национални пазари на облигации.

Как ще работят ЦКОДО

ЦКОДО съставляват разнороден набор от държавни облигации от еврозоната, които включват държавни облигации от всички страни от еврозоната, според от тяхното икономическо значение. Инвеститорите могат да изберат дали да купят " застрашени " скъпи бумаги. Най- " рисковите " скъпи бумаги първи биха понесли вероятните загуби във връзка с главния набор облигации, само че в подмяна биха донесли на вложителите по-висока възвръщаемост.

Предложението би премахнало съществуващите законодателни спънки, тъй като за ЦКОДО се планува същия законов режим, както за националните държавни облигации от еврозоната, деноминирани в евро (по отношение на финансовите условия например). Банките и другите вложители в ЦКОДО, биха постигнали по-голямо многообразие и по-малка опасност за своите портфейли с държавни облигации, което ще окаже позитивно влияние върху стабилността на финансовата система.

По своята същина ЦКОДО не биха включвали шерване на рискове и загуби сред страните от еврозоната. ЦКОДО ще бъдат съставяни от частни субекти, основани само за издаването и ръководството на тези принадлежности.

С днешното предложение се дефинират точни условия по критерии за допустимост, посредством които ЦКОДО да могат да се употребяват от планувания законодателен режим. Това ще усъвършенства ликвидността на ЦКОДО, като ги направи привлекателни за по-голям брой вложители. С предлагането се променят и закони за ЦКОДО, държани от банки и други финансови институции.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР