Европейската комисия предлага пакет от близо 530 млн. евро от

...
Европейската комисия предлага пакет от близо 530 млн. евро от
Коментари Харесай

ЕК отпуска 530 млн. евро помощ за 6 държави от Балканите

Европейската комисия предлага пакет от близо 530 млн. евро от Фонд " Солидарност " на Европейски Съюз за поддръжка на незабавни ограничения против пандемията от ковид, подхванати от 17 държави-членки и три присъединяващи се страни, в това число Хърватия, Гърция, Румъния Албания, Черна гора и Сърбия.

Финансовата поддръжка ще помогне на страните да финансират част от разноските си, свързани с коронавирусa, като като разноски за медицински и персонални защитни средства, незабавна поддръжка за популацията и ограничения за предварителна защита, мониторинг и надзор на разпространяването на заболяването, се споделя в изказване на Комисията.

Други страни, които ще получат финансиране в границите на пакета, са Австрия, Белгия, Чехия, Естония, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия и Испания. Финансирането ще бъде отпуснато на страните, откакто бъде утвърдено от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Европейският съюз реши да отпусне 3 милиарда евро за прилежащите...

800 млн. евро е общата сума, с която ще бъдат подкрепени най-тежко засегнатите страни. Около 132,7 млн. евро от нея към този момент са получени от Германия, Ирландия, Гърция, Испания, Хърватия, Унгария и Португалия, прибавят от Европейска комисия.

Още напролет на 2020 година Брюксел даде съответни насоки за кандидатстване за финансовата помощ. За да получи европейските средства, съответната страна би трябвало да е похарчила над 1,5 милиарда евро за битка с пандемията. Това значи, че всяка страна може да вземе минимум сред 37,5 млн. евро и 90 млн. евро.

Фонд " Солидарност " на Европейски Съюз е основан през 2002 година за финансова поддръжка на държавите-членки на Европейски Съюз и присъединяващите се страни по време на тежки естествени бедствия, а от тази година и на изключителни обстановки в опазването на здравето.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
България ще получи общо 812 млн. евро от оповестената от Европейския съюз сума за битка с ковид,...

До момента Фондът е мобилизирал над 6,5 милиарда евро в 23 държави-членки и една присъединяваща се страна и е употребен допълнително от 90 пагубни събития, в това число наводнения, горски пожари, трусове, стихии и суши.

През 2020 година бяха предоставени 683,7 млн. евро на Хърватия след опустошителните последствия от земетресението, което засегна столицата Загреб и покрайнините му през март. Досега Италия е най-големият бенефициент на фонда за взаимност с получени съвсем 2.8 милиарда евро.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР